НАТО због Руса шаље свој тим у Црну Гору

17.01.2020. 13:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Предсједавајући војног комитета НАТО маршал Стјуарт Пич казао је да се Алијанса директно суочава са настојањима руских хибридних напада.

Како је навео, због тога су одлучили да у Црну Гору упуте тим за борбу против хибридних пријетњи, преноси РТЦГ.

Пич је на сједници Војног комитета НАТО, која је јуче завршена у Бриселу, казао да је Алијанса, желећи да се супротстави оваквим руским акцијама, ангажовала први НАТО контрахибридни тим у Црној Гори, пише Побједа.

- Први НАТО контрахибридни тим за подршку распоређен је у нашу земљу савезницу Црну Гору, са циљем да помогне у јачању способности земље и одврац́ању хибридних изазова - рекао је Пич.

Он је казао да трошкови за одбрану настављају да се повец́авају.

- Подаци НАТО-а показују пораст од 4,6 одсто у 2019. години. То је пета година заредом таквог раста. До краја ове године савезници ц́е уложити више од 130 милијарди долара - рекао је Пич, додајући да очекују да ће до 2024. године тај износ бити 400 милијарди долара.

Амерички генерал Марк Мили, највиши војни официр у земљи и главни војни савјетник предсједника, министра одбране и Савета за националну безбједност САД оцијенио је на истој сједници да је „вец́ дуже вријеме очигледно да Русија жели да подијели НАТО и учини га слабијим, ако не и уништи“.

- То би им ишло у корист. На штету је Европе и Сједињених Држава ако би се НАТО само срушио и распао - рекао је Мили.

Из црногорског Министарства одбране недавно су казали да је у Црној Гори, од 21. до 27. новембра прошле године, боравио први НАТО контрахибридни тим за подршку, а предстојећи парламентарни избори, били су, кажу, главни разлози за ангажовање НАТО тима.

- Циљ посјете био је јачање капацитета у одвраћању и адекватном одговору на хибридне изазове. Ова посјета била је први ангажман таквог тима у једној од савезница, те као таква представља значајно искуство како за Црну Гору, тако и саму Алијансу. Када су у питању хибридне активности, Црна Гора жели да оснажи способности у областима које се тичу отпорности, кризног менаџмента, критичке инфраструктуре, стратешке комуникације и анализе. Фокус посјете НАТО тима, поред успостављања сарадње са међувладином комисијом, био је и на јачању легислативног оквира у овој области, те његовој имплементацији - казао је Побједи Ивица Ивановић, генерални директор за политику одбране.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    21h 31m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    11h 27m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    23h 18m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    18h 58m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    22h 18m
    0