Научна конференција поводом 500 година Горажданске штампарије

09.11.2019. 09:46
0
ИЗВОР: Srna

Поводом великог јубилеја 500 година од оснивања Горажданске штампарије, на Филозофском факултету на Палама ће данас бити одржана научна конференција која ће окупити еминентне стручњаке из области филологије, теологије, филозофије, историје и библиотекарства.

Конференцију организују Филозофски факултет Универзитета Источно Сарајево и Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" из Фоче са благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

У 9.30 часова биће свечано отворена научна конференција која ће трајати до 19.00 часова, најављено је из Филозофског факултета.

Обиљежавање јубилеја почело је синоћ на Палама промоцијом књига Горажданске штампарије, а биће завршено сутра у Манастиру Светог Георгија у Сопотници, након Свете литургије и свечаног евхаристијског славља на мјесту гдје је радила прва штампарија у БиХ.

У Храму Светог Георгија у Доњој Сопотници 1519. године Божидар Горажданин је основао прву штампарију на овим просторима и другу на Балкану, одмах послије цетињске.

У овој штампарији, коју је Горажданин пренио из Венеције у Сопотницу, штампане су ћириличне црквене књиге до 1523. године, кад је под најездом Турака пресељена у Трговиште у Румунију.

Горажданска штампарија оставила је дубоки печат у развоју српске мудрости и духовности изражене кроз штампање Служабника /1519/, Псалтира /1521/ и Молитвеника /1523/.

Коментари 0
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    21h 18m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    5h 54m
    0
  • Данас Марковдан
    9h 36m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    5h 10m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    3h 50m
    0