Научни скуп "Хајдуци у Српској историји и памћењу" у Сокоцу

10.08.2023. 08:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Научни скуп "Хајдуци у српској историји и памћењу" биће данас отворен у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца, у оквиру манифестације "Теби, горо Романијо", речено је Срни у соколачкој Установи за културу "Перо Косорић".

Научни скуп ће у 10.00 часова отворити начелник општине Соколац Милован Бјелица и потпредсједник Матице српске Јован Делић.

На првој сесији овог скупа која почиње у 10.30 часова о теми "Хајдуци у Угарској од друге половине 15. до 18. вијека" говориће Ференц Немет, историчар културе и професор на Универзитету у Новом Саду, док ће професор Нада Трифковић из Београда говорити о теми "Улога и активности хајдука на Балкану током Бечког рата/1683-1699/".

Професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду Јован Делић одржаће предавање о Баји Пивљанину у "Горском вијенцу", а млади историчар, сарадник Филозофског факултета у Осијеку Вељко Максић о теми "Статус хајдука на славонско-сремском простору током 18. века".

Друга сесија научног скупа почеће од 12.00 часова предавањем доктор Радомира Ј. Поповића са Историјског института у Београду о теми "Хајдучији у Мачви за време Првог и Другог српског устанка /1804–1815/".

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић
говориће о теми "Харамбаша Стојан Ковачевић и његово доба", а професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић о теми "Од Милана до Јове, Раде и Вида - устаничка крв Милановића".

Жарко Лековић са Историјског института Црне Горе одржаће предавање о теми "Хајдуци из Старе Херцеговине у борбама за слободу".

Према програму научног скупа "Хајдуци у српској историји и памћењу", трећа сесија почеће од 15.00 часова предавањем професора Цетињске богословије Будимира Алексића о теми "Хајдуци у српским епским пјесмама `на народну`".

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић говориће о теми "Посљедњи хајдуци на тромеђи Босне, Лике и Далмације - друга половина и крај 19. вијека".

Црногорски историчар и сенатор Универзитета Црне Горе Раденко Шћекић бесједиће о теми "Значај хајдука у очувању националне свијести и борбеног духа народа".

Професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Драженко Ђуровић одржаће предавање о теми "Хајдучија код Срба у образовном систему БиХ 1958. до 1974. Начин приказивања и политичке рефлексије".

Организатор научног скупа је соколачка Установа за културу "Перо Косорић" у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада. Покровитељ је општина Соколац.

Коментари 0
Повезане вијести
Вања Симић ученик генерације у Основној школи „Соколац“ Вања Симић ученик генерације у Основној школи „Соколац“
Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
Соколац: Уручене награде за најуспјешније литерарне радове Соколац: Уручене награде за најуспјешније литерарне радове
Најчитаније
 • Слана бајадера
  15h 37m
  0
 • Злочин у Варварину
  15h 12m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  8h 14m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  7h 7m
  5
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  8h 28m
  0