Naučni skup "Hajduci u Srpskoj istoriji i pamćenju" u Sokocu

10.08.2023. 08:47
0
IZVOR: srna.rs

Naučni skup "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju" biće danas otvoren u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, u okviru manifestacije "Tebi, goro Romanijo", rečeno je Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu "Pero Kosorić".

Naučni skup će u 10.00 časova otvoriti načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i potpredsjednik Matice srpske Jovan Delić.

Na prvoj sesiji ovog skupa koja počinje u 10.30 časova o temi "Hajduci u Ugarskoj od druge polovine 15. do 18. vijeka" govoriće Ferenc Nemet, istoričar kulture i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, dok će profesor Nada Trifković iz Beograda govoriti o temi "Uloga i aktivnosti hajduka na Balkanu tokom Bečkog rata/1683-1699/".

Profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jovan Delić održaće predavanje o Baji Pivljaninu u "Gorskom vijencu", a mladi istoričar, saradnik Filozofskog fakulteta u Osijeku Veljko Maksić o temi "Status hajduka na slavonsko-sremskom prostoru tokom 18. veka".

Druga sesija naučnog skupa počeće od 12.00 časova predavanjem doktor Radomira J. Popovića sa Istorijskog instituta u Beogradu o temi "Hajdučiji u Mačvi za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka /1804–1815/".

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović
govoriće o temi "Harambaša Stojan Kovačević i njegovo doba", a profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Boško Branković o temi "Od Milana do Jove, Rade i Vida - ustanička krv Milanovića".

Žarko Leković sa Istorijskog instituta Crne Gore održaće predavanje o temi "Hajduci iz Stare Hercegovine u borbama za slobodu".

Prema programu naučnog skupa "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju", treća sesija počeće od 15.00 časova predavanjem profesora Cetinjske bogoslovije Budimira Aleksića o temi "Hajduci u srpskim epskim pjesmama `na narodnu`".

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović govoriće o temi "Posljednji hajduci na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije - druga polovina i kraj 19. vijeka".

Crnogorski istoričar i senator Univerziteta Crne Gore Radenko Šćekić besjediće o temi "Značaj hajduka u očuvanju nacionalne svijesti i borbenog duha naroda".

Profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Draženko Đurović održaće predavanje o temi "Hajdučija kod Srba u obrazovnom sistemu BiH 1958. do 1974. Način prikazivanja i političke refleksije".

Organizator naučnog skupa je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić" u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Pokrovitelj je opština Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 14m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    11h 12m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    19h 38m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    17h 53m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    19h 32m
    0