Naučni skup "Hajduci u Srpskoj istoriji i pamćenju" u Sokocu

10.08.2023. 08:47
0
IZVOR: srna.rs

Naučni skup "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju" biće danas otvoren u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, u okviru manifestacije "Tebi, goro Romanijo", rečeno je Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu "Pero Kosorić".

Naučni skup će u 10.00 časova otvoriti načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i potpredsjednik Matice srpske Jovan Delić.

Na prvoj sesiji ovog skupa koja počinje u 10.30 časova o temi "Hajduci u Ugarskoj od druge polovine 15. do 18. vijeka" govoriće Ferenc Nemet, istoričar kulture i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, dok će profesor Nada Trifković iz Beograda govoriti o temi "Uloga i aktivnosti hajduka na Balkanu tokom Bečkog rata/1683-1699/".

Profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jovan Delić održaće predavanje o Baji Pivljaninu u "Gorskom vijencu", a mladi istoričar, saradnik Filozofskog fakulteta u Osijeku Veljko Maksić o temi "Status hajduka na slavonsko-sremskom prostoru tokom 18. veka".

Druga sesija naučnog skupa počeće od 12.00 časova predavanjem doktor Radomira J. Popovića sa Istorijskog instituta u Beogradu o temi "Hajdučiji u Mačvi za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka /1804–1815/".

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović
govoriće o temi "Harambaša Stojan Kovačević i njegovo doba", a profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Boško Branković o temi "Od Milana do Jove, Rade i Vida - ustanička krv Milanovića".

Žarko Leković sa Istorijskog instituta Crne Gore održaće predavanje o temi "Hajduci iz Stare Hercegovine u borbama za slobodu".

Prema programu naučnog skupa "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju", treća sesija počeće od 15.00 časova predavanjem profesora Cetinjske bogoslovije Budimira Aleksića o temi "Hajduci u srpskim epskim pjesmama `na narodnu`".

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović govoriće o temi "Posljednji hajduci na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije - druga polovina i kraj 19. vijeka".

Crnogorski istoričar i senator Univerziteta Crne Gore Radenko Šćekić besjediće o temi "Značaj hajduka u očuvanju nacionalne svijesti i borbenog duha naroda".

Profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Draženko Đurović održaće predavanje o temi "Hajdučija kod Srba u obrazovnom sistemu BiH 1958. do 1974. Način prikazivanja i političke refleksije".

Organizator naučnog skupa je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić" u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Pokrovitelj je opština Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
U SŠC na Sokocu planiran upis 108, a u Rogatici 88 učenika U SŠC na Sokocu planiran upis 108, a u Rogatici 88 učenika
Vanja Simić učenik generacije u Osnovnoj školi „Sokolac“ Vanja Simić učenik generacije u Osnovnoj školi „Sokolac“
Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
Najčitanije
 • Kosovski novomučenik otac Hariton
  21h 51m
  1
 • Održan Sabor izvornog pjevanja
  11h 37m
  0
 • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
  17h 58m
  0
 • Služen parastos za poginule borce iz Kasindola (FOTO)
  19h 41m
  2
 • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
  17h 46m
  16