Научни скуп "Наука и стварност" окупио више од 100 учесника

20.05.2023. 11:07
0
ИЗВОР: srna.rs

На Филозофском факултету на Палама данас је отворен међународни научни скуп "Наука и стварност" који је окупио 114 учесника са 26 универзитета из земаља широм свијета.

Међународни скуп одржава се у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић изразио је задовољство бројем учесника скупа који организују са партнерским универзитетима из Кине, Русије, Француске, Словеније, Румуније и Грчке.

Он је навео да Филозофски факултет има 17 студијских програма из различитих области друштвених, хуманистичких и природно-математичких наука и да сваки од њих предлаже одређену тему за скуп.

Мастиловић је изразио увјерење да ће зборник са овог скупа представљати и квалитативно и квантитавно значајан допринос науци.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је новинарима да на овом скупу учествује 26 универзитета из свијета, што је јако важно за позиционирање научника, сарадника али и Универзитета у Источном Сарајеву на међународним ранг листама.

- У посљедњих неколико година биљежимо одличне резултате на пољу рангирања, али се ту не задовољавамо јер је наша обавеза да и даље радимо, улажемо у науку, струку и образовање - истакао је Кулић.

Професор францускиг језика са Универзитета у Поатјеу Ефи Рамбу каже да јој је драго што има прилику да учествују на научном скупу који се организује на Палама, те да са колегама учествује на лингвистичкој секцији која се бави проблемима лингвистике језика.

- Овогодишња тема наше секције лингвистичке јесте анализа грешака у француском и другим језицима и покушаћемо да упоредимо неке аспекте проучавања различитих језика са лингвистичког аспекта - истакла је Рамбу.

Филозофски факултета Универзитета у Источном Сарајеву обиљежиће сутра ломљењем славског колача крсну славу Светог Јована Богослова и Дан овога факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 32m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 47m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 38m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 5m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 57m
    0