Навика возача која уништава мотор

22.05.2023. 20:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Чак и они возачи који пажљиво одржавају аутомобил имају неке навике којима несвјесно оштећују своје љубимце. Једна од таквих навика јесу честе вожње на кратким дестинацијама.

Многи од нас, навикнути на вожњу, и одвикнути од пјешачења, чак и у продавницу, до трафике или у оближњу пекару, одлазимо колима, а то може скупо данас коштати јер овакве вожње нимало не пријају мотору нашег возила.

Током преласка кратких дестинација од стотињак метара, мотор не достиже радну температуру, а то може да доведе до озбиљних кварова. Влага не стиже да испари, и мијеша се са уљем, а стварају се и наслаге нечистоћа на ЕГР вентилу и другим дијеловима мотора. Посљедице могу бити различите.

Послије неког времена може се створити скрама на поклопцу за доливање уља. Тада уље озбиљно почиње да губи своја мазивна својства и треба га хитно замијенити.

Приликом вожњи на кратким дестинацијама такође може да дође до мијешања уља и горива, и у том случају долази до промјена на уљу које се могу видјети чак и голим оком. Да бисте открили да ли је све у реду можете да омиришете шипку за мјерење и уколико не осјетите мирис горива, све је у реду.

Уколико имате индикатор, пожељно је да током вожње пратите температуру мотора. Из мотора који достигне радну температуру, кондензација испарава, међутим, у возилима која се возе на кратким релацијама то се неће десити, и у њима ће се временом акумулирати све већа количина воде и горива у картеру. Уље због тога губи своја својства и није у стању да испуни своју функцију, што доводи до оштећења мотора, па чак и до озбиљних проблема.

Рјешење је, наравно, једноставно. Када год сљедећи пут помислите да се "одбаците" колима до продавнице или трафике, боље се опредијелите да тамо одете пјешке. Здравије је и за вас, и за ваш аутомобил. Такође, пожељно је и редовно вршити контролу уља.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте коју су најпродаванији аутомобили у Европи Погледајте коју су најпродаванији аутомобили у Европи
Ферари прекинуо доминацију Ред Була Ферари прекинуо доминацију Ред Була
Форд има нови лого – можете ли да уочите разлике? Форд има нови лого – можете ли да уочите разлике?
Најчитаније
 • Уједињена Српска ће имати свог кандидата за начелника општине Источна Илиџа
  13h 57m
  0
 • Преминуо Никола, отац херој
  16h 15m
  0
 • Јак земљотрес погодио БиХ
  8h 38m
  0
 • Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
  16h 26m
  0
 • „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
  14h 42m
  1