Навика возача која уништава мотор

22.05.2023. 20:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Чак и они возачи који пажљиво одржавају аутомобил имају неке навике којима несвјесно оштећују своје љубимце. Једна од таквих навика јесу честе вожње на кратким дестинацијама.

Многи од нас, навикнути на вожњу, и одвикнути од пјешачења, чак и у продавницу, до трафике или у оближњу пекару, одлазимо колима, а то може скупо данас коштати јер овакве вожње нимало не пријају мотору нашег возила.

Током преласка кратких дестинација од стотињак метара, мотор не достиже радну температуру, а то може да доведе до озбиљних кварова. Влага не стиже да испари, и мијеша се са уљем, а стварају се и наслаге нечистоћа на ЕГР вентилу и другим дијеловима мотора. Посљедице могу бити различите.

Послије неког времена може се створити скрама на поклопцу за доливање уља. Тада уље озбиљно почиње да губи своја мазивна својства и треба га хитно замијенити.

Приликом вожњи на кратким дестинацијама такође може да дође до мијешања уља и горива, и у том случају долази до промјена на уљу које се могу видјети чак и голим оком. Да бисте открили да ли је све у реду можете да омиришете шипку за мјерење и уколико не осјетите мирис горива, све је у реду.

Уколико имате индикатор, пожељно је да током вожње пратите температуру мотора. Из мотора који достигне радну температуру, кондензација испарава, међутим, у возилима која се возе на кратким релацијама то се неће десити, и у њима ће се временом акумулирати све већа количина воде и горива у картеру. Уље због тога губи своја својства и није у стању да испуни своју функцију, што доводи до оштећења мотора, па чак и до озбиљних проблема.

Рјешење је, наравно, једноставно. Када год сљедећи пут помислите да се "одбаците" колима до продавнице или трафике, боље се опредијелите да тамо одете пјешке. Здравије је и за вас, и за ваш аутомобил. Такође, пожељно је и редовно вршити контролу уља.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 20m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 44m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 13m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 31m
    0