Не назире се рјешење у случају Трговске горе

27.02.2021. 19:03
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Стратегија правне заштите интереса БиХ у вези са планираним одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, на граници Хрватске са БиХ, још се ни не назире.

Може се то закључити из Извјештаја о раду Координационог тијела, Експертског тима и Правног тима у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Черкезовац, на подручју општине Двор, у Хрватској.

У овом документу наводи се да се основни задатак Правног тима огледа у изради стратегије правне заштите интереса БиХ те да је до 31. јануара ове године Правни тим одржао двије редовне и једну консултативну сједницу.

Одмах се, како се истиче, приступило изналажењу најадекватнијег методолошког приступа за израду стратегије. Међутим, на обје сједнице појавио се идентичан проблем.

– Проблематика која се задржала током обје одржане сједнице овог тијела односила се на утврђивање начина гласања који је потребно дефинисати усвајањем пословника о раду Правног тима – наглашава се у поменутом извјештају.

Како се додаје, упркос одређеним несагласностима које се одражавају на рад Правног тима, предсједавајући тог тима Жељко Богут на посљедњем састанку са представницима Координационог тијела и Експертског тима, изразио је дубоко увјерење да ће бити пронађен адекватан начин за превазилажење ових проблема.

– Самим тим ће се интензивирати рад на квалитетном и ефикасном извршавању основних задатака Правног тима, а који се првенствено односе на јасно дефинисање основних смјерница за правну заштиту угрожених општина, становништва и животне средине на територији БиХ усљед одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора – истиче се у извјештају, док са Богутом, до закључења овог броја “Независних новина” нисмо успјели ступити у контакт.

Марио Црнковић, предсједник Удружења “Греен теам” Нови Град, каже да је, када је ријеч о овој проблематици, најодговорнији посао на Експертском и Правном тиму, јер су они ти на основу којих грађани имају право да захтијевају одговорно понашање од доносилаца одлука на свим нивоима.

Како наглашава, невладин сектор, за разлику од учешћа у Експертском тиму, није ни имао прилику да буде дио Правног тима.

– Ма колико то дјеловало забрињавајуће, улог који имамо у случају ‘Трговска гора’ дословно се мјери у животима стотина хиљада људи. Изузетно поштујем способност и богате биографије појединаца у Правном тиму, али стварно не можемо бити задовољни урађеним. Уистину забрињава то што сегмент у којем треба да имамо најјачу снагу, јер је толико аргумената на нашој страни, представља у овом моменту најслабију тачку – рекао је Црнковић за “Независне новине”.

Истовремено, Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, каже да нема потпуни увид у то шта се дешава у Правном тиму.

– Оно што је веома важно јесте да Експертски тим, чији сам члан, ради интензивно те да све оно што је планирано иде дефинисаном динамиком. Мање-више сваке седмице засједамо и то иде добрим темпом – рекао је Дрљача за “Независне новине”.

Подсјетимо, Савјет министара БиХ је крајем октобра прошле године донио одлуку о формирању Експертског, али и Правног тима, чији је задатак вођење бх. стране у спору с Хрватском у вези с планираним одлагањем нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори код Двора.

Упркос бројним упозорењима из БиХ, Хрватска не губи вријеме у намјери да на Черкезовцу гради центар за збрињавање радиоактивног отпада у хрватској општини Двор, на граници са БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
На Черкезовцу постављена сеизмографска станица На Черкезовцу постављена сеизмографска станица
Црнадак у Бечу: Хрватска не може одлагати отпад на Трговској гори, тражити друго рјешење Црнадак у Бечу: Хрватска не може одлагати отпад на Трговској гори, тражити друго рјешење
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 31m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 33m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 26m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 31m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 34m
    1