Ne nazire se rješenje u slučaju Trgovske gore

27.02.2021. 19:03
0
IZVOR: srpskacafe.com

Strategija pravne zaštite interesa BiH u vezi sa planiranim odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, na granici Hrvatske sa BiH, još se ni ne nazire.

Može se to zaključiti iz Izvještaja o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i Pravnog tima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, na području opštine Dvor, u Hrvatskoj.

U ovom dokumentu navodi se da se osnovni zadatak Pravnog tima ogleda u izradi strategije pravne zaštite interesa BiH te da je do 31. januara ove godine Pravni tim održao dvije redovne i jednu konsultativnu sjednicu.

Odmah se, kako se ističe, pristupilo iznalaženju najadekvatnijeg metodološkog pristupa za izradu strategije. Međutim, na obje sjednice pojavio se identičan problem.

– Problematika koja se zadržala tokom obje održane sjednice ovog tijela odnosila se na utvrđivanje načina glasanja koji je potrebno definisati usvajanjem poslovnika o radu Pravnog tima – naglašava se u pomenutom izvještaju.

Kako se dodaje, uprkos određenim nesaglasnostima koje se odražavaju na rad Pravnog tima, predsjedavajući tog tima Željko Bogut na posljednjem sastanku sa predstavnicima Koordinacionog tijela i Ekspertskog tima, izrazio je duboko uvjerenje da će biti pronađen adekvatan način za prevazilaženje ovih problema.

– Samim tim će se intenzivirati rad na kvalitetnom i efikasnom izvršavanju osnovnih zadataka Pravnog tima, a koji se prvenstveno odnose na jasno definisanje osnovnih smjernica za pravnu zaštitu ugroženih opština, stanovništva i životne sredine na teritoriji BiH usljed odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora – ističe se u izvještaju, dok sa Bogutom, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja “Green team” Novi Grad, kaže da je, kada je riječ o ovoj problematici, najodgovorniji posao na Ekspertskom i Pravnom timu, jer su oni ti na osnovu kojih građani imaju pravo da zahtijevaju odgovorno ponašanje od donosilaca odluka na svim nivoima.

Kako naglašava, nevladin sektor, za razliku od učešća u Ekspertskom timu, nije ni imao priliku da bude dio Pravnog tima.

– Ma koliko to djelovalo zabrinjavajuće, ulog koji imamo u slučaju ‘Trgovska gora’ doslovno se mjeri u životima stotina hiljada ljudi. Izuzetno poštujem sposobnost i bogate biografije pojedinaca u Pravnom timu, ali stvarno ne možemo biti zadovoljni urađenim. Uistinu zabrinjava to što segment u kojem treba da imamo najjaču snagu, jer je toliko argumenata na našoj strani, predstavlja u ovom momentu najslabiju tačku – rekao je Crnković za “Nezavisne novine”.

Istovremeno, Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, kaže da nema potpuni uvid u to šta se dešava u Pravnom timu.

– Ono što je veoma važno jeste da Ekspertski tim, čiji sam član, radi intenzivno te da sve ono što je planirano ide definisanom dinamikom. Manje-više svake sedmice zasjedamo i to ide dobrim tempom – rekao je Drljača za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH je krajem oktobra prošle godine donio odluku o formiranju Ekspertskog, ali i Pravnog tima, čiji je zadatak vođenje bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s planiranim odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Uprkos brojnim upozorenjima iz BiH, Hrvatska ne gubi vrijeme u namjeri da na Čerkezovcu gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Čerkezovcu postavljena seizmografska stanica Na Čerkezovcu postavljena seizmografska stanica
Crnadak u Beču: Hrvatska ne može odlagati otpad na Trgovskoj gori, tražiti drugo rješenje Crnadak u Beču: Hrvatska ne može odlagati otpad na Trgovskoj gori, tražiti drugo rješenje
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    14h 36m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    14h 7m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    10h 23m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    14h 30m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    6h 18m
    2