Не пријети епидемија мајмунских богиња

25.05.2022. 09:07
0
ИЗВОР: Глас Српске

Није немогуће да се вирус мајмунских богиња унесе у Србију и Републику Српску, али је мала вјероватноћа да би дошло до већег ширења, углавном би то били спорадични случајеви, рекао је епидемиолог из Србије Зоран Радовановић.

Радовановић, који је пола вијека био члан тима у бившој Југославији који је на првој линији водио борбу против великих богиња /вариола вера/, објаснио је да је ријеч о сасвим другачијој болести која се много теже преноси и да је помало чудно зашто су се баш сада појавиле у чак 16 земаља на три континента.

- Већина заражених су хомосексуалци. Болест се преноси сексуалним путем, односно блиским контактом. Може да се пренесе и конзумирањем меса заражених животиња, али и капљичним путем. Примера ради, собарица може да се зарази док мења постељину зараженог - рекао је Радовановић за "Глас Српске".

Радовановић нагласио је да се мајмунске богиње не преносе ваздухом као вирус корона, али да су хигијенске мјере превенција на првом мјесту.

Постоје, каже, два соја овог вируса, западноафрички, блажи и централноафрички од кога је смртност већа, а вјерује се да тренутно у цивилизацији циркулише тај блажи сој.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић-Вукмир појаснила је да инкубације обично износи од шест до 16 дана, али може бити и у распону од пет до 21 дан.

Према њеним ријечима, првих пет дана болест се испољава као грозница, јака главобоља, отечени лимфни чворови, бол у леђима и изразита слабост, а кожни осип обично почиње један до три дана након почетка грознице.

- Углавном се појављује на лицу и екстремитетима. Може се појавити и у устима, а сваки трећи обољели има осип и на гениталијама. Симптоми обично трају од 14 до 21 дан -  навела је Родић-Вукмир.

Радовановић и Родић-Вукмир су сагласни да вакцина против великих богиња штити и од мајмунских.

Присуство мајмунских богиња јуче је потврђено и у Словенији, до сада су пријављени случајеви у САД, Великој Британији, Њемачкој, Белгији, Шпанији, Шведској, док су ендемски присутне у појединим афричким земљама.

 

Аутор: Милијана Латиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал на хрватском фестивалу: Српска застава скинута са јарбола Скандал на хрватском фестивалу: Српска застава скинута са јарбола
По 15 нових уџбеника за основне и средње школе По 15 нових уџбеника за основне и средње школе
За регистрацију тротинета 20 марака За регистрацију тротинета 20 марака
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 28m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 40m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 38m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 40m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 26m
  0