Не пријети епидемија мајмунских богиња

25.05.2022. 09:07
0
ИЗВОР: Глас Српске

Није немогуће да се вирус мајмунских богиња унесе у Србију и Републику Српску, али је мала вјероватноћа да би дошло до већег ширења, углавном би то били спорадични случајеви, рекао је епидемиолог из Србије Зоран Радовановић.

Радовановић, који је пола вијека био члан тима у бившој Југославији који је на првој линији водио борбу против великих богиња /вариола вера/, објаснио је да је ријеч о сасвим другачијој болести која се много теже преноси и да је помало чудно зашто су се баш сада појавиле у чак 16 земаља на три континента.

- Већина заражених су хомосексуалци. Болест се преноси сексуалним путем, односно блиским контактом. Може да се пренесе и конзумирањем меса заражених животиња, али и капљичним путем. Примера ради, собарица може да се зарази док мења постељину зараженог - рекао је Радовановић за "Глас Српске".

Радовановић нагласио је да се мајмунске богиње не преносе ваздухом као вирус корона, али да су хигијенске мјере превенција на првом мјесту.

Постоје, каже, два соја овог вируса, западноафрички, блажи и централноафрички од кога је смртност већа, а вјерује се да тренутно у цивилизацији циркулише тај блажи сој.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић-Вукмир појаснила је да инкубације обично износи од шест до 16 дана, али може бити и у распону од пет до 21 дан.

Према њеним ријечима, првих пет дана болест се испољава као грозница, јака главобоља, отечени лимфни чворови, бол у леђима и изразита слабост, а кожни осип обично почиње један до три дана након почетка грознице.

- Углавном се појављује на лицу и екстремитетима. Може се појавити и у устима, а сваки трећи обољели има осип и на гениталијама. Симптоми обично трају од 14 до 21 дан -  навела је Родић-Вукмир.

Радовановић и Родић-Вукмир су сагласни да вакцина против великих богиња штити и од мајмунских.

Присуство мајмунских богиња јуче је потврђено и у Словенији, до сада су пријављени случајеви у САД, Великој Британији, Њемачкој, Белгији, Шпанији, Шведској, док су ендемски присутне у појединим афричким земљама.

 

Аутор: Милијана Латиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 10m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 9m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 36m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 3m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 28m
    0