Неажурирани подаци возаче шаљу на суд

06.11.2020. 09:37
0
ИЗВОР: Глас Српске

Неажурирани подаци и неусклађене базе неки су од разлога због чега су бројни Бањалучани добили казне за вожњу нерегистрованог возила иако су уредно регистровали аутомобил због чега су многи одлучили да правду потраже на суду.

Бањалучанин Синиша Котараш један је од оних који је добио казну на кућну адресу јер је, како каже, његов наводни прекршај ухваћен камером.

- Возило сам регистровао 13. јула и ударен ми је печат у саобраћајну дозволу. Међутим, након неког времена добио сам двије казне јер сам наводно возио нерегистровано возило. У казни је писало да су прекршаји почињени 15. и 16. јула иако сам тад имао важећу регистрацију - казао је Котараш и додао да је одмах одлучио да се жали МУП-у РС.

Према његовим ријечима, службеници су му објаснили да може тражити судско одлучивање да суд поништи казну и да је они не могу повући, јер је таква процедура.

- Када сам дошао у Основни суд схватио сам да нисам једини имао такав проблем. Службеници су ми тада рекли да им стално долазе грађани са истим захтјевом. Вјерујем да камере које сликају те прекршаје нису усклађене са базом података о регистрацијама возила па су ми казне послате аутоматски. Због тога сам одлучио да их не платим већ ћу истрајати до краја да докажем да су погријешили - казао је Котараш.

Директор пословнице “Кроација осигурања” у Бањалуци Владимир Жгањец казао је да овакви проблеми могу да настану због процедуралних грешака и гужви на регистрацијама.

- Може се десити да радник на шалтеру за регистрацију удари печат у саобраћајну да је возило регистровано, али накнадно проведе процедуру у систему јер то није стигао због гужве. Такође посредници у регистрацијама често не стигну да проведу процедуру регистрације на дан када је закључено осигурање већ то ураде накнадно, а власник мисли да је регистрован па настави возити - рекао је Жгањец.

Заступник у “Гарант осигурању” Игор Ковачевић сматра да проблеми настају због гужви на шалтерима за осигурање и неусклађеног система МУП-а и централне базе регистрованих возила у БиХ.

- Често због гужви и мањка радника на шалтеру људи не стигну одмах да продуже регистрацију када је уговорена полиса и све обавезе плаћене. То се уради накнадно, али због тога се ствара вакуум и возило остаје нерегистровано у систему неки период, а власник мисли да јесте па вози - казао је Ковачевић.

Појаснио је да постоји и проблем са евидентирањем трајања регистрације и полисе осигурања.

- Неке куће пишу да осигурање почиње од оног сата и минута када је уговорено. Зна се десити да човјека услика камера у 11 часова, а њему полиса истиче тај дан у 14 часова и добије казну јер систем препознаје као нерегистровано возило - казао је Ковачевић.

У Полицијској управи Бањалука тврде да није било жалби грађана на казне које су евидентирале АНПР камере које региструју искључиво нерегистрована возила.

- Захтјев за регистрацију возила се рјешава у законском року, а у потврди о регистрацији нема рубрике од када је возило регистровано. Значи да уколико пише да је неком аутомобил ресгистрован до 20. септембра 2021. године, то не значи да га је он регистровао 20. септембра 2020. године - казали су у ПУ Бањалука те истакли да се у електронској евиденцији може јасно видјети тачан датум и вријеме када је возило регистровано.

На реду тек догодине

У бањалучком Основном суду истакли су да не могу да одговоре колико су предмета прекршаја за вожњу нерегистрованог возила примили.

- Наведени предмети запримљени у суд током 2020. године биће у раду тек идуће године јер се ради по хронологији. Систем за управљање судским предметима претрагом не препознаје прекршаје нерегистрованих возила, тако не знамо тачан број таквих нових предмета који су распоређени свим судијама - рекао је портпарол Основног суда Бањалука Никола Гатарић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    4h 43m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    7h 29m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    7h 2m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    10h 9m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    21h 58m
    0