Небојша Глоговац добија улицу у Београду

08.03.2021. 15:16
0
ИЗВОР: СРНА

Београд ће добити Сокак Небојше Глоговца и споменик јунацима Мојковачке битке, саопштено је данас из Градске управе.

Комисија Скупштине града за споменике и називе тргова и улица данас је усвојила иницијативу Југословенског драмског позоришта /ЈДП/ да се у пријестоници именује Сокак Небојше Глоговца.

Чланови Комисије су усвојили и заједничку иницијативу дневног листа "Вечерње новости" и замјеника градоначелника Горана Весића да се подигне споменик јунацима Мојковачке битке.

У иницијативи ЈДП-а се наводи да је Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успјехом велики класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обиљежио период у коме је стварао, те да његово дјело остаје у трајном насљеђу будућих покољења.

Предсједник Комисије Андреа Радуловић истакла је значај чувања сјећања на Глоговца, који је оставио велики печат на културу.

- Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету - рекла је Радуловићева.

Весић сматра да је данас, више од читавог вијека након Мојковачке битке и Првог свјетског рата, "не само прикладно, већ и неопходно, одужити се црногорској армији и црногорском народу на скоро јединственом примјеру жртве војске једне земље за војску друге земље".

- Без Мојковачке битке опоравак српске војске на Крфу, као и пробој Солунског фронта, не би били могући на начин на који су се одиграли - истакао је Весић.

На сједници Комисије усвојена је и иницијатива Амбасаде Индије у Београду да се подигне споменик-биста чувеном индијском и свјетском књижевнику Рабиндранату Тагору, у Парку пријатељства на Ушћу.

Рабиндранат Тагор био је први књижевник из Азије који је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност за књигу "Гитанђали".

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 46m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 10m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 25m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 54m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 4m
    0