Неконтролисан раст цијена репроматеријала у Српској

22.05.2021. 10:39
0
ИЗВОР: глас српске

Поновно поскупљење алуминијума, пластике, али и осталог грађевинског репроматеријала забринуло је произвођаче ПВЦ и алуминијумске столарије у Републици Српској, који страхују да ће их неконтролисано дивљање цијена одвести у минус из којег ће се тешко извући.

Из грађевинских компанија истичу да су им добављачи најавили поскупљење репроматеријала до 15 одсто, иако им је од почетка године цијена скочила за вртоглавих 20 одсто.

Инеска Ђурић из фирме за производњу и уградњу столарије “Ђурићмонт” у Модричи каже да на тржишту цијене сировина дивљају, због чега понуде које су послали прије поскупљења и које су вриједиле 30 дана сада не важе.

- Цијене су толико скочиле да сами морамо покрити разлику вриједности готовог производа како бисмо испоштовали купце и уговор - казала је Ђурићева. Додала је да су им добављачи ПВЦ профила из Њемачке најавили ново поскупљење материјала од 1. јуна.

- Већ су поскупјели за четири одсто, а од јуна ће бити додатних шест. Набавне цијене ПВЦ профила без ПДВ-а су у фебруару биле 6,83 КМ, а сада су скоро 7,5 КМ, док је ојачање на прозору почетком године коштало око 8,1 КМ, а сада треба издвојити 9,1 марку - појаснила је Ђурићева.

Ни у Бијељини није боља ситуација. Власник грађевинске фирме “Призма” из овог града Душко Бојић казао је да су његови добављачи сировина за израду прозора најавили поскупљења за девет одсто.

- Извјесно је да ће до краја године бити још раста цијена ПВЦ профила. Имамо проблем и са добављачима ролетни јер и у том сектору дивљају цијене. Очекујемо да ће столарија у јуну бити најмање девет одсто скупља - рекао је Бојић, додавши да је извјесно да ће до краја године расти цијене и осталог грађевинског материјала.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да оваква ситуација представља велики проблем јер је питање колико ће купци у Српској имати разумијевања за домаће произвођаче због неконтролисаног повећања цијена.

- Неизвјесно је до када ће трајати и шта су узроци тога. Само је цијена пластике у посљедње вријеме достигла двоструку цифру - рекао је Ћорић.

Произвођачи су, истиче, у тешкој ситуацији, не знају како да плате сировине и како да пласирају производе у којима је учешће репроматеријала много веће него што је то било у фази формирања цијена.

Перо Ћорић је казао да неконтролисани раст цијена пластике и алуминијума, као и несташица сировина, представљају велики проблем за произвођаче, с обзиром на то да су сви репроматеријали који се користе у машинској и електроиндустрији увозни материјали чија база је метал.

Како је казао, није искључено ни да је несташица материјала на тржишту вјештачки изазвана како би се оправдао раст цијена.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    13h 10m
    0