Нема исписнице за двије Српкиње док се не заврши дисциплински поступак

19.07.2023. 15:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Двјема студенткињама српске националности које су протеклих дана биле изложене медијској хајци због објава на друштвеним мрежама неће бити дозвољен испис са Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву док се не заврши дисциплински поступак против њих, саопштио је декан Факултета Јасмин Ахић.

Према Ахићевим ријечима, Факултет је након сазнања о немилом догађају на друштвеним мрежама покренуо дисциплинску пријаву против студенткиња.

- Формирана је комисија и док поступак не буде завршен и чињенице утврђене, нећемо се као институција оглашавати. У току тог дана смо обавијестили и Полицијску управу Ново Сарајево која је ступила у контакт са Тужилаштвом БиХ. Дисциплински поступак је у току и он ће у законским роковима бити завршен - рекао је Ахић.

Након што је објављено да ће ове двије студенткиње наставити да студирају у Београду, Ахић је рекао да до сада о томе није разговарао са професорима из Србије.

- За сваки испис потребно је да се поднесе захтјев, али знам да док се дисциплински поступак не заврши, не може се исписати са факултета - рекао је Ахић.

Ректор Универзитета у Сарајеву Рифат Шкријељ навео је да је договорено да Факултет предузме све кораке који су у складу са законом и Статутом Универзитета.

Према његовим ријечима, студенткиње су одступиле од правила којима се морају повиновати сви студенти Универзитета и зато ће сносити посљедице у складу са Статутом Универзитета.

- Универзитет у Сарајеву отворена је средина на којој су добродошли студенти цијелог свијета, а камоли студенти из БиХ - рекао је Шкријељ.

Он није желио да коментарише то што ће двије студенткиње добити стипендије из Србије за студирање у Београду.

- Уколико буду уписане на Универзитет у Београду, са којим имамо споразум о сарадњи, размотрићемо наставак сарадње - поручио је Шкријељ.

Након медијске и хајке својих колега и других из ФБиХ којој су биле изложене студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву Валентина Вујичић и Слађана Тодић, директор Безбједносно-информативне агенције Србије Александар Вулин понудио је да оне наставе школовање на академији за безбедност у Београду.

Најављено је да ће оне бити стипендисти Србије и имати смјештај у студентском дому у Београду, а да ће остатак финансијског дијела њиховог школовања носити предузеће "Сарајево-гас", као предузеће Владе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 46m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 53m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 59m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 21m
    0