Нема назнаке појефтињења пилећег меса

25.01.2023. 18:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене пилетине и производа од пилетине у наредном периоду не би се требале мијењати, што значи да неће доћи ни до њиховог појефтињења.

Ово је рекао Един Јабанџић, директор компаније “Мади” из Тешња и замјеник предсједника Координације удружења перадара живинара у БиХ.

Подсјетимо,талас поскупљења који је захватио БиХ земљу довео је и до виших цијена пилећег меса, па је тако прошле године килограм филета коштао чак 14 КМ.

Низ проблема

Та цијена се симболично снизила и данас варира од 11 до 13 КМ по килограму. Економски стручњаци наглашавају да се цијене никад неће вратити на пријашње, тако да је тешко да ће пилећи филе коштати 8 КМ до 9 КМ по килограму, као прије годину.

Баш попут пољопривредника и мљекара, и перадари се боре за опстанак и надају помоћи државе како би производња опстала. Јабанџић је истакао да су проблеми с којима се перадари сусрећу многобројни.

- Ми имамо низ проблема, прије свега тржиште које је доста слободно у односу на сусједне државе, и проблем је што смо застали с радом на извозу јаја једнодневних пилића на тржиште ЕУ. Такође имамо проблем неадекватне количине производње житарица у БиХ. То су све ствари које муче перадарски сектор - нагласио је Јабанџић.

Анализа извјештаја

Осим пилећег меса, знатно су скупља и јаја, па је за шкољку од 30 комада потребно издвојити минимално 11 КМ.

Небрига државе за домаће произвођаче доводи до тога да се фарме затварају и цијене иду у небеса, а на крају највише испаштају грађани БиХ. У наредном периоду ће бити проведена анализа из које ће бити познато колико је фарми пилића угашено у 2022. години, преноси Дневни Аваз.

- Чека се анализа извјештаја из прошле године, након чега ће се знати детаљи о броју затворених фарми - закључио је Јабанџић.

Конгрес у мају

Заказан је 1. конгрес перадара живинара, који ће бити одржан од 10. до 12 маја у Бањој Луци.

- То ће бити прилика да се презентују сви потенцијали перадарске производње у БиХ, да се покаже на којем је тренутно нивоу перадарство и да се укаже на све проблеме који муче перадарски сектор - рекао је Јабанџић.

Коментари 0
Повезане вијести
Херцег Нови скупљи од Малдива Херцег Нови скупљи од Малдива
Нашим друмовима крстари десет аутомобила вриједних 4,3 милиона КМ Нашим друмовима крстари десет аутомобила вриједних 4,3 милиона КМ
Криза заобилази парфимерије Криза заобилази парфимерије
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 21m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 20m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 56m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 17m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 0m
    9