Нема назнаке појефтињења пилећег меса

25.01.2023. 18:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене пилетине и производа од пилетине у наредном периоду не би се требале мијењати, што значи да неће доћи ни до њиховог појефтињења.

Ово је рекао Един Јабанџић, директор компаније “Мади” из Тешња и замјеник предсједника Координације удружења перадара живинара у БиХ.

Подсјетимо,талас поскупљења који је захватио БиХ земљу довео је и до виших цијена пилећег меса, па је тако прошле године килограм филета коштао чак 14 КМ.

Низ проблема

Та цијена се симболично снизила и данас варира од 11 до 13 КМ по килограму. Економски стручњаци наглашавају да се цијене никад неће вратити на пријашње, тако да је тешко да ће пилећи филе коштати 8 КМ до 9 КМ по килограму, као прије годину.

Баш попут пољопривредника и мљекара, и перадари се боре за опстанак и надају помоћи државе како би производња опстала. Јабанџић је истакао да су проблеми с којима се перадари сусрећу многобројни.

- Ми имамо низ проблема, прије свега тржиште које је доста слободно у односу на сусједне државе, и проблем је што смо застали с радом на извозу јаја једнодневних пилића на тржиште ЕУ. Такође имамо проблем неадекватне количине производње житарица у БиХ. То су све ствари које муче перадарски сектор - нагласио је Јабанџић.

Анализа извјештаја

Осим пилећег меса, знатно су скупља и јаја, па је за шкољку од 30 комада потребно издвојити минимално 11 КМ.

Небрига државе за домаће произвођаче доводи до тога да се фарме затварају и цијене иду у небеса, а на крају највише испаштају грађани БиХ. У наредном периоду ће бити проведена анализа из које ће бити познато колико је фарми пилића угашено у 2022. години, преноси Дневни Аваз.

- Чека се анализа извјештаја из прошле године, након чега ће се знати детаљи о броју затворених фарми - закључио је Јабанџић.

Конгрес у мају

Заказан је 1. конгрес перадара живинара, који ће бити одржан од 10. до 12 маја у Бањој Луци.

- То ће бити прилика да се презентују сви потенцијали перадарске производње у БиХ, да се покаже на којем је тренутно нивоу перадарство и да се укаже на све проблеме који муче перадарски сектор - рекао је Јабанџић.

Коментари 0
Повезане вијести
Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
Без договора о нижој цијени хљеба Без договора о нижој цијени хљеба
Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  17h 19m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  20h 56m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  18h 8m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  10h 39m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  16h 43m
  2