Немјерљив допринос Српске Илиџе у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. (ФОТО)

27.06.2022. 21:14
1
ИЗВОР: katera.news

Jавнa трибинa под називом „Допринос Српске Илиџе у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године“ одржана је у Источној Илиџи.

На трибини, која је организована у оквиру обиљежавања 30 година постојања Источне Илиџе, о ратном путу јединица говорили су представници војних и полицијских бригада Српске Илиџе, чији је допринос у одбрани Сарајевско-романијске регије немјерљив.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да су скупови, на којима ће се говорити о погинулим и рањеним борцима Војске Републике Српске, али и жртви који су поднијели сарајевски Срби, прилика да трајно остану записана свједочанства о трагичној историји српског народа.

- Организујући овакве скупове чувамо сјећање на оне који су дали животе, дијелове тијела и здравље за стварање Српског Сарајева и Републике Српске. Лична свједочанства постаће историја о којој ћемо говорити нашој дјеци и унуцима који ће остати да стварају Источну Илиџу и Републику Српску, и то је наша обавеза и морање – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да је неопходно да се сјетимо војних и полицијских старјешина који су уз Војску Републике Српске дали допринос за стварање Републике Српске.

- Значај Српске Илиџе, сарајевских Срба и Илиџанаца за стварање Републике Српске је нешто што не смијемо заборавити. Треба да се сјећамо и голготе и страдање коју су сарајевски Срби преживјели у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992-1995. године – истакао је Божовић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Никола Мијатовић Мишо, некадашњи начелник Штаба, замјеник команданта Илиџанске бригаде и командант Јуришног одреда Сарајевско-романијског корпуса, истакао је да су Срби водили искључиво Одбрамено-отаџбински рат, те да је тек након 100 убијених Срба Војска Републике Српске почела да се брани.

- Напади и прогон Срба у Сарајеву почели су 27. јануара 1992. када су у убијена два Србина у Стелексу, потом је 1. марта услиједио напад на српске сватове, када је убијен Никола Гардовић, а свештеник Раденка Миковића рањен. Александар Новаковић је 25. фебруара на Ченгић вили рањен са осам метака у прса, само дан након што је дипломирао. Село Сјековац су 25. марта 1992. напале паравојне муслиманске и хрватске формације и убиле 58 цивила – истакао је Мијатовић.

Он је подсјетио да је 2. априла 1992. нападнут Малован на Купресу, те да су у нападу силоване и убијене српске жене и цивили.

- Илиџанци су показали надљудску стаменост, храброст, одлучност, вољу, мудрост у жељи да одбране своју територију јер су одбрани једино и тежили – рекао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, захваљујући часној борби, херојском напору и храбрости,  припадника Илиџанске бригаде, ова бригаду је командант Ратко Младић одликовао признањем за најбољу бригаду у Сарајевско-романијском корусу и Војсци Републике Српске и једна од најбољих у историји српства.

- Треба да се сјетимо и команданата Обрада Попадића, Пере Деспотовића, Зорана Боровине, Владимира Радојчића и Милана Маљковића – рекао је Мијатовић.

Некадашњи командант Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Милорад Шеховац рекао је да је Илиџа, почевши од управе па до њених субјеката, дала све, у оквирима својих могућности, да успјешно одбрани српски народ и своју територију.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Звер 28.06.2022. 20:14
  У улици Царице Милице живи двадесет један борац отсџбинског рата,двије породице погинулих бораца и два инвалида рарна хероја!У ул.Царице Милице нема расвјете.
Повезане вијести
„Београдски синдикат“ 10. септембра на шеталишту „Др Миодраг Лазић“ „Београдски синдикат“ 10. септембра на шеталишту „Др Миодраг Лазић“
Почела школа сликања за дјецу у Источној Илиџи Почела школа сликања за дјецу у Источној Илиџи
Школа сликања за дјецу одржаће се у Парохијском дому на Вељинама Школа сликања за дјецу одржаће се у Парохијском дому на Вељинама
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 56m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 52m
  12
 • Сунцобран убио жену
  4h 40m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 47m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 3m
  0