Nemjerljiv doprinos Srpske Ilidže u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. (FOTO)

27.06.2022. 21:14
1
IZVOR: katera.news

Javna tribina pod nazivom „Doprinos Srpske Ilidže u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine“ održana je u Istočnoj Ilidži.

Na tribini, koja je organizovana u okviru obilježavanja 30 godina postojanja Istočne Ilidže, o ratnom putu jedinica govorili su predstavnici vojnih i policijskih brigada Srpske Ilidže, čiji je doprinos u odbrani Sarajevsko-romanijske regije nemjerljiv.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je da su skupovi, na kojima će se govoriti o poginulim i ranjenim borcima Vojske Republike Srpske, ali i žrtvi koji su podnijeli sarajevski Srbi, prilika da trajno ostanu zapisana svjedočanstva o tragičnoj istoriji srpskog naroda.

- Organizujući ovakve skupove čuvamo sjećanje na one koji su dali živote, dijelove tijela i zdravlje za stvaranje Srpskog Sarajeva i Republike Srpske. Lična svjedočanstva postaće istorija o kojoj ćemo govoriti našoj djeci i unucima koji će ostati da stvaraju Istočnu Ilidžu i Republiku Srpsku, i to je naša obaveza i moranje – rekao je Božović.

Božović je istakao da je neophodno da se sjetimo vojnih i policijskih starješina koji su uz Vojsku Republike Srpske dali doprinos za stvaranje Republike Srpske.

- Značaj Srpske Ilidže, sarajevskih Srba i Ilidžanaca za stvaranje Republike Srpske je nešto što ne smijemo zaboraviti. Treba da se sjećamo i golgote i stradanje koju su sarajevski Srbi preživjeli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992-1995. godine – istakao je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Nikola Mijatović Mišo, nekadašnji načelnik Štaba, zamjenik komandanta Ilidžanske brigade i komandant Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa, istakao je da su Srbi vodili isključivo Odbrameno-otadžbinski rat, te da je tek nakon 100 ubijenih Srba Vojska Republike Srpske počela da se brani.

- Napadi i progon Srba u Sarajevu počeli su 27. januara 1992. kada su u ubijena dva Srbina u Steleksu, potom je 1. marta uslijedio napad na srpske svatove, kada je ubijen Nikola Gardović, a sveštenik Radenka Mikovića ranjen. Aleksandar Novaković je 25. februara na Čengić vili ranjen sa osam metaka u prsa, samo dan nakon što je diplomirao. Selo Sjekovac su 25. marta 1992. napale paravojne muslimanske i hrvatske formacije i ubile 58 civila – istakao je Mijatović.

On je podsjetio da je 2. aprila 1992. napadnut Malovan na Kupresu, te da su u napadu silovane i ubijene srpske žene i civili.

- Ilidžanci su pokazali nadljudsku stamenost, hrabrost, odlučnost, volju, mudrost u želji da odbrane svoju teritoriju jer su odbrani jedino i težili – rekao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući časnoj borbi, herojskom naporu i hrabrosti,  pripadnika Ilidžanske brigade, ova brigadu je komandant Ratko Mladić odlikovao priznanjem za najbolju brigadu u Sarajevsko-romanijskom korusu i Vojsci Republike Srpske i jedna od najboljih u istoriji srpstva.

- Treba da se sjetimo i komandanata Obrada Popadića, Pere Despotovića, Zorana Borovine, Vladimira Radojčića i Milana Maljkovića – rekao je Mijatović.

Nekadašnji komandant Druge sarajevske lake pješadijske brigade Milorad Šehovac rekao je da je Ilidža, počevši od uprave pa do njenih subjekata, dala sve, u okvirima svojih mogućnosti, da uspješno odbrani srpski narod i svoju teritoriju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zver 28.06.2022. 20:14
    U ulici Carice Milice živi dvadeset jedan borac otsdžbinskog rata,dvije porodice poginulih boraca i dva invalida rarna heroja!U ul.Carice Milice nema rasvjete.
Povezane vijesti
Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini
Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
Prekid električne energije u Istočnoj Ilidži Prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    8h 38m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    20h 38m
    7
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    22h 12m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    6h 7m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    5h 25m
    0