Неодговорност претворила Гацко у ново жариште

15.05.2020. 10:23
0
ИЗВОР: Глас Српске

Вирус корона добија на снази у источној Херцеговини, а због немара и неодговорности особа позитивних на “ковид 19” Гацко је претворено у жариште са највећим бројем обољелих.

Први случај заразе вирусом корона у тој општини потврђен је прије четири седмице код млађег мушкарца. Убрзо је вирус проширен унутар његове породице, а према ријечима првог човјека Гацка Милана Радмиловића сви обољели, њих 31, су из породичних кластера.

- Народ се мало распустио, мисле готово је, а у ствари тек почиње. Корзо је опет оживио, много је шетача на улици, а и позитивни на вирус су излазили, тако да се вирус проширио - рекао је Радмиловић.

Он је апеловао на грађане да смање изласке навече, јер је и по неколико стотина шетача било на улицама у то доба.

Због погоршане епидемиолошке ситуације Кризни штаб општине Гацко донио је одлуку да радно вријеме свих привредних субјеката, изузев пекара и апотека буде ограничено до 18 часова, а забрањено је окупљање више од пет особа на отвореном.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља “Др Саво Бумбић” у Гацку Срђан Кравић рекао је да је Гацко дуго одолијевало вирусу, али да се зараза за кратко вријеме проширила.

- Прво су заражена два радника Термоелектране “Гацко”. Сви заражени долазе из породичних кластера. Осим тога, вирус је потврђен и код возача из Дома здравља, због чега су тестирани и други запослени. Једна медицинска сестра је хоспитализована у Болници у Требињу, иако је тест био негативан, али је снимак показао упалу плућа - рекао је Кравић, додавши да су грађани на почетку пандемије много више поштовали мјере.

И становници ове општине свјесни су да је неодговорност појединаца кривац за погоршану епидемиолошку ситуацију.

Гачанин Милош Васиљевић каже за “Глас Српске” да је вирус корона нешто касније стигао у источну Херцеговину, па самим тим и у Гацко, али да се ситуација протеклих неколико дана не смирује.

- Охрабрује то што ипак добар дио грађана и даље поштује мјере па вјерујем да ћемо добити ову битку. Тешко је контролисати све контакте, с обзиром на свакодневне потребе људи који живе у овако малом мјесту - рекао је Васиљевић и позвао своје суграђане да се придржавају мјера да би вирус што прије напустио њихов крај.

Од укупно 78 заражених у источној Херцеговини, највише их је из Гацка, 31, затим Требиња 24, Невесиња 22 а у Билећи је “ковид 19” потврђен код једне особе.

Коментари 0
Повезане вијести
У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса
Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку
Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 58m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 11m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 42m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    7h 5m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    22h 2m
    0