Неопходан Центар за здраво старење у Источно Новом Сарајеву (ВИДЕО)

08.11.2020. 14:42
0
ИЗВОР: Катера/промо текст

Тренутно је у Источном Новом Сарајеву настањено 2900 пензионера. Једино мјесто гдје се поред два парка у нашој општини могу окупити јесте Удружење пензионера које не располаже довољним простором за све.

Центри за здраво старење одавно су заживјели у иностранству. У Сједињеним Aмеричким Државама они обухватају низ програма попут дружења, едукације и вјежби које одржавају људе треће животне доби виталним. Неколико центара већ је формирано и у сусједном Сарајеву и они су се показали као добар пројекат.

Они би требали бити базирани на симболичној чланарини, а локална заједница би највећим дијелом требала сносити трошкове финансирања. Такође је потребно у рад центра укључити и младе волонтере.

Центар би имао отворени дио за шетњу и рекреацију као и затворени дио погодан за разне активности и дружења у зимском периоду.

„Највећи број пацијената који су корисници примарне здравствене заштите су лица треће животне доби“, рекла је ово предсједница Актива жена Српске демократске странке Општинског одбора Источно Ново Сарајево и кандидат за одборника у скупштини општине Босиљка Дуњић.

Према њеним ријечима у Источном Новом Сарајеву постоји потреба старијих суграђана да садржајно и квалитетно проведу слободно вријеме.

„Наша локална заједница није имала слуха за наше пензионере те поред исцртане шаховске табле у парку Гаврило Принцип није им понудила никакав садржај“, изјавила је Дуњићева.

У разговору са суграђанима могли смо закључити да они углавном своје слободно вријеме проведу на клупи у парку, усамљени те да с обзиром на то да су им мале пензије не  могу посјећивати ресторане и кафане.

Према њиховим ријечима, дружење по скученим мјесним заједницама представља велики ризик поготово у вријеме пандемије.

„Основни циљеви Центра за здраво старење би били побољшање квалитета живота старијих особа, интеграција старијих особа и њихово активно укључивање у локалној заједници и међугенерацијска сарадња“, рекла је Дуњићева.

Како каже њено дугогодишње уважавање и познавање потреба старијих особа ће у великој мјери допринијети остварењу овог циља.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дуњић: Нетранспарентно и нерационално трошење јавних средстава Дуњић: Нетранспарентно и нерационално трошење јавних средстава
Дуњић: Зашто ЈКП „Рад“ не наплаћује јавне паркинге? Дуњић: Зашто ЈКП „Рад“ не наплаћује јавне паркинге?
Дуњић: Омогућити повољнији закуп простора у спортској дворани борачким категоријама Дуњић: Омогућити повољнији закуп простора у спортској дворани борачким категоријама
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 33m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 40m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 22m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 0m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 32m
    0