Дуњић: Нетранспарентно и нерационално трошење јавних средстава

30.11.2023. 18:32
4
ИЗВОР: katera.news

На данас одржаној 27. редовној сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево разговарало се о Приједлогу одлуке о ребалансу буџета и извршењу ребаланса буџета за 2023. годину, као и о утврђивању Нацрта буџета општине Источно Ново Сарајево за 2024. годину.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић је изјавила да није подржала Ребаланс буџета и извршење ребаланса за 2023. годину јер је, како истиче, буџет пробијен за 47,05% у односу на планирани буџет за 2023. годину.

Она је затражила да извјештај о извршењу буџета за ову годину буде објављен на општинском сајту, како би могли и грађани да га виде.

- Видно је нетранспарентно, неселективно, нерационално, односно ненамјенско трошење јавних средстава. Постоје велике нуле у извршењу буџета, али постоје нуле које су биле и прошле године те пребачене у наредну годину у Нацрт буџета за 2024. годину. Планирани капитални пројекти нису реализовани, него су пребачени за сљедећу годину. Ту су и кредитна задужења, као и подизање цијена електричне енергије, гријања и комуналија на рачун грађана Источног Новог Сарајева -  навела је Дуњићева.

Она је, такође, уложила четири амандмана и једну инцијативу.

- Тражила сам већи буџет за Дом здравља, који је за 2023. годину износио 30. 000 КМ и ребалансом је повећан на 100.000 КМ, а средства треба да се исплате до краја године. Сматрам да је то мало с обзиром на то да је ова установа у великој финансијској кризи. Тражила сам повећање од 200.000 КМ, јер ако се за одржавање јавних површина може издвојити 650.000 КМ, за мобилне телефоне у општини 16.500 КМ, за службена путовања 50.000 КМ, за регрес за годишњи одмор 103.000 КМ, те за синдикат 35.000 КМ мислим да би требало и за Дом здравља – објаснила је она.

Дуњићева је тражила и средства за стоматолошку столицу са компресом за дјечију амбуланту.

- Велика је потреба за дјечијим ортодонтским апаратима, а на цијелој регији имамо само једног ортодонта на Палама. Тиме су листе чекања предугачке, око двије године – поручила је она.

Истиче да је уложила амандман који се односи на помоћ Удружењу „Оплемени срце“.

- За удружење које храни око 74 породице на годишњем нивоу из буџета се издваја 5.000 КМ. Њима је потребно око 10.000 КМ за оброке на мјесечном нивоу. Стога сам предложила да се за њих издваја 30.000 КМ – навела је она.

Четврти амандман који је Дуњићева уложила односио се на дјецу са потешкоћама у развоју, односно на плаћање њиховог превоза на релацији Источно Ново Сарајево - Сарајево.

Истиче да велики број дјеце са потешкоћама у развоју, због недостатка капацитета у локалним вртићима, те основним и средњим школама, родитељи уписују у Сарајево, односно „Владимир Назор и Мједеницу.

- Инцијатива се односила на оснивање специјалне средње школе за дјецу са потешкоћама у развоју, јер на цијелој Сарајевско-романијској регији једино Средња школа 28 Јуни уписује дјецу са потешкоћама у развоју. Међутим, они су ограничени Законом о средњем образовању, те могу уписати само по два дјетета одређена занимања трећег степена. Нужно је да Град и Општина покрену инцијативу за отварање посебне школе са посебном организацијом – категорична је она.

О амандманима које је уложила, биће расправљано на наредној сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево, на Приједлогу буџета за 2024. годину.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Citalac 05.12.2023. 13:57
    Najbolja
  • Generic placeholder image
    Citalac 05.12.2023. 13:56
    Podrska za Bosiljku jedu od najboljih
  • Generic placeholder image
    Tito 01.12.2023. 09:55
    Sve za djecu, svaka čast, apsolutna podrška.
  • Generic placeholder image
    Dragan 30.11.2023. 20:28
    Hrabra i plemenita žena, bila i ostala. Svojim djelovanjem konstantno odskače od većine političara koji samo gledaju da se što manje izlože! Ukazala je danas na akutne probleme kako djece u razvoju tako i zdravstvenih radnika, puna podrska njenom radu!
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    4h 1m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    22h 23m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    23h 38m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    19h 31m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    22h 37m
    1