Несаница генетски насљедна

13.11.2023. 16:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Несаница је генетски насљедна и може да мучи некога цијели живот, показује научно истраживање.

Проучавајући тајне људског генетског кода, недавна студија спроведена у Холандији открила је специфичне ДНК обрасце који играју кључну улогу у одређивању осјетљивости на несаницу.

Научници су спровели истраживање помно, пратећи обрасце спавања готово 2.500 лица, од времена док су били у мајчиној утроби до њихове 15. године.

Студија је открила да су појединци који посједују генетске маркере повезане са поремећајима спавања били склонији ноћном буђењу током адолесценције.

Супротно досадашњим спознајама које су биле ограничене на одрасле, ново истраживање показује да ген "лошег спавача" остаје активан током цијелог животног вијека.

Научници са Универитетског медицинског центра Ротердам и Универзитетског медицинског центра "Еразмус" истичу значај раног откривања проблема са спавањем код дјеце, наглашавајући потребу да се интервенише већ у дјетињству како би била спријечена потенцијална доживотна несаница.

Прикупљајући узорке ДНК од дјеце рођене између априла 2002. и јануара 2006. године, научници су користили крв из пупчане врбце и узорке узете кад су дјеца укључена у студију имала шест година.

Мајке су дале информације о обрасцима спавања своје дјеце у различитим фазама, док је подскупина од 975 тинејџера носила уређаје за праћење спавања отприлике двије седмице.

Анализа је генерисала ДНК резултате ризика, откривајући корелацију између високих резултата и упорних проблема повезаних са несаницом, као што су ноћна будност и потешкоће са успављивањем током дјетињства, преноси "Дејли мејл".

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 31m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 26m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 20m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 48m
    0