Нешићев прелазак у опозицију промијенио однос снага у Парламенту БиХ

21.12.2020. 11:59
1
ИЗВОР: srpskainfo

И власт и опозиција из Републике Српске сада имају довољан број српских посланика за доношење одлука у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник ДНС-а и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Нешић прикључио се посланицима СДС-а и ПДП-а, након чега је формиран нови клуб који се сада званично зове Клуб посланика СДС-а, ПДП-а, ДНС-а.

Шта Нешићев прелазак у опозицију значи за однос снага у Парламентарној скупштини БиХ, када је ријеч о два посланичка блока из Српске?

Нови клуб броји пет посланика, док на другој страни имамо два клуба из Републике Српске који гласају заједно и укупно броје осам посланика – пет у Клубу СНСД-а и три у Српском клубу кога чине Ненад Стевандић (УС), Јаков Галић (СП) и Обрен Петровић кога им је “позајмио” СНСД-е након одласка Нешића, како би задржали статус клуба.

У посланичку квоту из Српске спада и посланик СДА Адил Османовић.

Према Пословнику Представничког дома, све одлуке се доносе већином гласова присутих, под условом да та већина укључује најмање трећину гласова посланика из сваког ентитета, што у случају Републике Српске износи пет, од укупно 14 посланика.

То значи да сада оба посланичка блока имају довољно посланика за ентитетску већину, дакле могу са већином из ФБиХ да доносе одлуке у том дому.

Додуше, посланици СДС-а и ПДП-а су и прије овога, заједно са СДА и још неким партијама из ФБиХ, доносили одлуке мимо СНСД-а. Разлика је у томе што су раније морали да рачунају на Османовићев глас, чиме већина из Републике Српске није била српска, што је био разлог више за жестоке ударе из СНСД-а.

– Сада имамо пет чистокрвних Срба – каже Нешић за Српскаинфо.

Шефица Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ саркастично поручује да се сада, када Клуб СДС-ПДП-ДНС има свог министра, од њих очекује и да се другачије понашају.

како медији подсјећају, из времена када је ДНС био у коалицији са СНСД-ом, та странка има свог министра за људска права у Савјету министара БиХ, Милоша Лучића.

– Што се тиче укупног дјеловања ПС БиХ, не може се ништа битно промијенити. Штетне ствари у којима су СДС и ПДП-е учествовале заједно са Адилом Османовићем, када су промијенили Пословник дома и када су именовали политичку ЦИК БиХ, су завршене. Било какав улазак у потенцијално нове већине на нивоу БиХ само би додатно компликовао ствари, имајући у виду да се ниједан закон, буџет нити ишта озбиљно не може десити без Дома народа БиХ. А, тамо постоји стабилна општа и национална већина – каже Новаковић Бурсаћ.

Како каже, посебно је занимљиво то шта су једни о другима говорили функционери странака који чине нови клуб, прије свих Нешић и потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић.

– Може се рећи да је то додатна деградација политичког става из Републике Српске и еклатанто приказивање политичке непринципијелности – закључује она.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Zoka 21.12.2020. 12:12
  Nešić čistokrvni srbin?Pa kada je toliki srbin što dezertiraše svi kućile u ratu
Повезане вијести
Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
У Источном Сарајеву рођена два дјечака У Источном Сарајеву рођена два дјечака
Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће...
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  7h 46m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  17h 15m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  15h 39m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  7h 27m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  6h 24m
  0