Nešićev prelazak u opoziciju promijenio odnos snaga u Parlamentu BiH

21.12.2020. 11:59
1
IZVOR: srpskainfo

I vlast i opozicija iz Republike Srpske sada imaju dovoljan broj srpskih poslanika za donošenje odluka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik DNS-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Nešić priključio se poslanicima SDS-a i PDP-a, nakon čega je formiran novi klub koji se sada zvanično zove Klub poslanika SDS-a, PDP-a, DNS-a.

Šta Nešićev prelazak u opoziciju znači za odnos snaga u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada je riječ o dva poslanička bloka iz Srpske?

Novi klub broji pet poslanika, dok na drugoj strani imamo dva kluba iz Republike Srpske koji glasaju zajedno i ukupno broje osam poslanika – pet u Klubu SNSD-a i tri u Srpskom klubu koga čine Nenad Stevandić (US), Jakov Galić (SP) i Obren Petrović koga im je “pozajmio” SNSD-e nakon odlaska Nešića, kako bi zadržali status kluba.

U poslaničku kvotu iz Srpske spada i poslanik SDA Adil Osmanović.

Prema Poslovniku Predstavničkog doma, sve odluke se donose većinom glasova prisutih, pod uslovom da ta većina uključuje najmanje trećinu glasova poslanika iz svakog entiteta, što u slučaju Republike Srpske iznosi pet, od ukupno 14 poslanika.

To znači da sada oba poslanička bloka imaju dovoljno poslanika za entitetsku većinu, dakle mogu sa većinom iz FBiH da donose odluke u tom domu.

Doduše, poslanici SDS-a i PDP-a su i prije ovoga, zajedno sa SDA i još nekim partijama iz FBiH, donosili odluke mimo SNSD-a. Razlika je u tome što su ranije morali da računaju na Osmanovićev glas, čime većina iz Republike Srpske nije bila srpska, što je bio razlog više za žestoke udare iz SNSD-a.

– Sada imamo pet čistokrvnih Srba – kaže Nešić za Srpskainfo.

Šefica Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać sarkastično poručuje da se sada, kada Klub SDS-PDP-DNS ima svog ministra, od njih očekuje i da se drugačije ponašaju.

kako mediji podsjećaju, iz vremena kada je DNS bio u koaliciji sa SNSD-om, ta stranka ima svog ministra za ljudska prava u Savjetu ministara BiH, Miloša Lučića.

– Što se tiče ukupnog djelovanja PS BiH, ne može se ništa bitno promijeniti. Štetne stvari u kojima su SDS i PDP-e učestvovale zajedno sa Adilom Osmanovićem, kada su promijenili Poslovnik doma i kada su imenovali političku CIK BiH, su završene. Bilo kakav ulazak u potencijalno nove većine na nivou BiH samo bi dodatno komplikovao stvari, imajući u vidu da se nijedan zakon, budžet niti išta ozbiljno ne može desiti bez Doma naroda BiH. A, tamo postoji stabilna opšta i nacionalna većina – kaže Novaković Bursać.

Kako kaže, posebno je zanimljivo to šta su jedni o drugima govorili funkcioneri stranaka koji čine novi klub, prije svih Nešić i potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

– Može se reći da je to dodatna degradacija političkog stava iz Republike Srpske i eklatanto prikazivanje političke neprincipijelnosti – zaključuje ona.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zoka 21.12.2020. 12:12
    Nešić čistokrvni srbin?Pa kada je toliki srbin što dezertiraše svi kućile u ratu
Povezane vijesti
BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih
Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 37m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    23h 37m
    10
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    9h 6m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    8h 24m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    3h 20m
    0