Несташица лијекова не заобилази ни БиХ

19.06.2023. 10:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

И у Босни и Херцеговини долази до спорадичне несташице лијекова, што представља велики проблем за грађане који морају узимати редовну терапију.

Бањалучанин који инјекцију мора примити сваког мјесеца недавно се нашао у драматичној ситуацији пошто је схватио да ће се помучити да набави ампулу.

- Отишао сам у једну од апотека, није је било. Апотекарка је била сусретљива те је провјерила кроз систем све пословнице те апотеке и нигдје није нашла оно што ми треба. Потом сам ампулу тражио у десетак апотека у Бањалуци, обилазио, звао телефоном. Потрага је била узалудна. На крају сам је успио пронаћи у једној апотеци у ФБиХ. Али, не знам шта ћу ако за који мјесец нестане и у тој апотеци - прича он у изјави за "Независне новине".

Раде Дујаковић, специјалиста интерне медицине из Бањалуке, такође нам је потврдио да долази до спорадичних, привремених, несташица лијекова.

- Да искрен будем, не знам шта је узрок. Углавном, имамо несташице неких лијекова, и то чак бих неке назвао и есенцијалним, односно лијековима који су јако битни - каже Дујаковић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, у таквим ситуацијама је неким пацијентима тешко објаснити да постоје такозване замјене.

- Ако су навикли на један лијек, нису спремни да прихвате паралелу, неповјерљиви су - рекао је Дујаковић.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) кажу да нису надлежни по питању снабдјевености лијекова тржиштем, нити за регистрацију лијекова на тржишту БиХ.

- Али, свакако на рад Фонда, али и на наше пацијенте којима су неопходни лијекови у великој мјери утиче сваки евентуални поремећај тржишта по питању лијекова. Тако да се дешавају спорадичне несташице, а највећи изазов за фондове у БиХ је набавка нерегистрованих лијекова који су потребни пацијентима, али још нису регистровани у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ - поручују из ФЗО Републике Српске.

Подсјећају да су често указивали на то да произвођачи лијекова нису заинтересовани за тржиште БиХ које је мало и неатрактивно, те немају интерес да се региструју у БиХ, па се често дешава да се за лијекове које набављају путем јавних набавки нико не јави на тендер или се морају набављати интервентним увозом, јер потребни лијекови нису регистровани у БиХ.

- Што се тиче лијекова који се издају на рецепт, конкретно је постојао проблем са лијеком семаглутид, који се издаје на рецепт, а набавља се процедуром јавних набавки. Како набављамо наведени лијек у три дозе, један период је била глобална несташица дозе од 0,5 мг, а тренутно је несташица дозе од 1 мг. Осигурана лица нису ускраћена јер им се прописује и издаје ова мања доза. Према увјерењима уговореног добављача, доза од 1 мг ће бити доступна крајем овог мјесеца - наводе из ФЗО РС.

Такође, како додају, дефицитарни су и лијекови који се налазе на листи А1 - нерегистровани лијекови (најчешће за ријетке болести), али како се налазе на листи лијекова, осигурана лица имају право на рефундацију трошкова ових лијекова ако их сами купе негдје у земљама окружења или иностранству.

- Дакле, дешавају се спорадичне несташице лијекова на тржишту на које ФЗО РС не може да утиче, јер се нпр. дешавају дефектуре на свјетском тржишту, застоји у производњи неког лијека, проблеми приликом увоза, контроле и сл. Оно што је најважније, за лијекове који се налазе на листама лијекова ФЗО РС је омогућио рефундацију трошкова уколико пацијенти сами купе лијекове ако их није било у болници или апотеци, изузев за лијекове који се налазе у Програму лијекова и који су доступни у ограниченим количинама - поручују из ФЗО РС.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ су такође потврдили да произвођачи спорадично и благовремено најављују несташице одређених лијекова у БиХ.

- БиХ на свом тржишту има доста паралела (исти лијек од више произвођача) те засад не постоји ризик од поремећаја у снабдјевености лијековима - БиХ није у ситуацији у којој се тренутно налазе државе Европске уније. Разлози несташица су различити, али се произвођачи најчешће жале на потешкоће у набављању активних супстанци, амбалаже, осталих репроматеријала потребних за производњу лијекова - кажу из Агенције за "Независне новине".

Подсјетимо, поједине европске земље имају огромне проблеме. Рецимо, несташица се у Француској погоршала алармантном брзином у посљедњих пет година, са око 800 проблематичних медикамената у 2018. на око 3.000 сада. Несташица лијекова присутна је и у другим европским земљама, попут Италије, која је зимус пријавила ограничења у снабдијевању за више од 3.000 лијекова.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 49m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 45m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 29m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 14m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 35m
    0