Неусловна кућа за Драгицу Гаговић и њену мајку сада су прошлост

11.01.2020. 09:24
0
ИЗВОР: Srpska.info

Драгица Гаговић из Пала и њена болесна мајка новогодишње и Божићне празнике провеле су су својој обновљеној и топлој кући.

О тешким условима живота младе студенткиње Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву смо писали прије три мјесеца у нади како ће се људи одазвати на наше апеле како би се овој породици помогло. То се и десило.

Оштећена и скоро неусловна кућа, пензија од 170 КМ, као једини извор финансирања, уз мајчину муку да продавајући стоку заради новац за Драгичино школовање сада, три мјесеца касније, сада су иза ове скромне породице из села Подкрајеви, у насељу Мокро, општина Пале.

Драгица за Српскаинфо, која је покренула акцију помоћи за ову дјевојку, каже да се у протеклом периоду десиле многе лијепе ствари.

– Постоји симпатичан пут судбине којим сам доспијела у медије. Име особе која је била иницијатор тога нећу помињати из разлога што је број људи који су учествовали у бројним акцијама велики, а и зато што не желим да изоставим некога – каже Драгица и додаје да је свима захвална што су се одазвали акцији да им помогну.

Драгица каже да не зна да ли је захвалност свима довољна, али је искрена и сигурно ће бити сачувана у њој све док је жива.

– Занимљиво је то да, од кад сам први пут испричала све оно што ми је недостајало и проблеме са којима смо се сусретали, тек сада бих још више причала, али и покушавала извући милион других прича које су свакако теже и од мојих и које звуче нерјешиво, као моја што је само звучала – истиче Драгица.

Најтежа оштећења на породичном дому Гаговића су санирана, а најризичнији су били кров на кући, који је замијењен у потпуности и вањски зид, који је пријетио кући да се уруши.

– Пријашњи кров на кући, покривен салонитом, сигурно не би издржао предстојећу зиму и снијег који нам тек долази. Скупило се много људи, на моје одушевљење, веома брзо и потрудили су се да заврше те радове прије првог снијега, што су и успјели – каже Драгица и додаје да такву спремност и вољу људи дуго није видјела.

Слика

Огријев за зиму био је такође још један велики проблем који је Гаговићима недостајао. Драгица каже да је и то убрзо ријешено и да сада спремно дочекују ниске температуре и сњежне падавине.

– Било је и лоших момената попут чекања мајстора за радове, које смо мало дуже чекали, што је сасвим логично јер су били много заузети другим пословима. Имала сам помоћ и око проналска мајстора за постављање нове столарије и замјену пода у кући – додаје Драгица.

Она каже да се сада, када је стара дрвена столарија замијењена модерном, ПВЦ столаријом, она и мајка осјећају много пријатније и у кући је далеко топлије него раније.

– Много је топлије него прошле зиме и много је удобније када се смјестим у свој кутак и кренем да учим. Такође, много је лакше сада када не морам да мислим шта ћу јести данас или сутра, посебно што могу да приступим и мензи на факултету док чекам аутобус – каже Драгица.

Додаје да су добили и пластеник за башту, којем се посебно радује јер ће моћи да, поред узгоја поврћа, примјењује знање и експерименте покупљене на факултету.

Слика

Посебну радост у дом Гаговића донијели су добри људи који су купили неопходне кућанске апарате попут веш машине, а Драгица у шали каже да јој се чини да њена мајка више воли веш машину него њу.

– Оно најважније је ријешено и добили смо велику помоћ од многих људи. Остало је још неколико ствари које могу сачекати прољеће, а најбитније је то што се мајка и ја можемо мало одморити, јер нам је све осигурано и зато што знамо да постоји много добрих људи који ће помоћи свакоме ко се нађе у оваквој ситуацији – каже Драгица.

Драгица додаје да јој је велико олакшање и то што не мора да плаћа аутобуску карту, као ни набавку или изнајмљивање књига и скрипти за студије.

– Добила сам и стипендију, коју сам жељно ишчекивала још од основне школе. Данас је напокон имам и значи ми много. Током ових акција упознала сам велики број људи, који су ме увели у сасвим нови свијет – додаје Драгица.

Прича о Драгици Гаговић и њеној мајци обишла је цијели свијет. Много људи поријеклом из Српске и БиХ, који живе широм свијета, јавило се Драгици и понудило јој помоћ.

– Колеге са факултета су ми отвориле очи и показале да је живот лијеп. Много је лијепих ствари које су ми се догодиле у протеклом периоду, много сам помоћи и подршке добила од разних људи, тако и од колега и професора с факултета, који су имали разумијевања што сам понекад изостајала са наставе због обавеза код куће током радова – каже Драгица.

Ова 20-огодишњакиња одрасла је у тешким условима са мајком која је срчани болесник и која није у могућности да ради, без оца који је страдао на дужности исте године када се Драгица родила. Ипак, упркос бројним проблемима и немаштини, ова дјевојка је израсла у добру особу и веома успјешног студента Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

Захвалност свим добрим људима

Драгица се и овим путем захваљује свим људима који су послали помоћ или уплатили новац на њен рачун, а које није имала прилике да лично упозна током трајања акције и поручи им да је много захвална што су били уз њу и њену мајку и што су имали разумијевања за ову тешку причу, која је сада већ иза њих.

– Наравно, помоћи је било и раније и захвална сам свим људима који су покренули бројне акције и раније и сада за мене и моју мајку, а велику захвалност дугујем својим другарима који ниједног момента нису дозволили да се осјећам изолована од друштва – истиче Драгица Гаговић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 22m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 14m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 5m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 50m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 51m
    0