Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија

10.05.2024. 19:42
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Млади ултрамаратонац из Источног Сарајева Невен Тушевљак започео је јутрос трку у дужини од 120 километара, од Мркоњића, родног села Светог Василија Острошког, до манастира Острог, а његове претрчане километре може купити ко год жели добровољним прилозима за требињску хуманитарну фондацију Свети Вукашин.

- Као и све што радим – води ме рука Божија и држи вјера у Христа и православље, па циљ и овог и свих досадашњих мојих трчања није да себе ставим у први план, већ да прославим Христа и православну вјеру зато што је то вјера љубави, вјера помагања, а будући да човјек као јединка не може да постоји, ми сви морамо бити солидарни и помагати једни другима - рекао је Тушевљак.

Подсјетивши да су се и његове раније трке одвијале у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, по 200 километара, у знак помоћи Сергеју Ступару, Димитрију Маринковићу, каже да овај пут жели испунити себи жељу да трчи путевима Светог Василија.

- Ово је била моја велика жеља да трчим из свечевих Мркоњића до манастира Острог, тако да сам овај пут, са Фондацијом Свети Вукашин која у овој регији ради јако добре ствари и помаже људима, одлучио да помогнем у њиховом дјеловању тако што сви који желе могу да уплате средства на рачун фондације, а ја ћу помоћи својим трчањем - рекао је Тушевљак.

У дијелу пута у дужини од око двадесетак километара Невену су се придружили и брачни пар Бјелановић из Требиња.

- Знам за хуманитарни рад Фондације Свети Вукашин, а када сам чула за овај дивни гест господина Тушевљака – супруг и ја смо одлучили да му се придружимо, тако да су нам срца данас пуна и захвална што можемо макар мало да учествујемо у овом његовом хуманом гесту и путу Светог Василија - казала нам је Сања Бјелановић,  пред Саборним храмом у Требињу, докле су она и супруг трчали.

Од Саборног храма је, међутим, Тушевљак добио ново појачање у дионици коју он буде могао издржати, а у питању је млади Матија Руњевац из Требиња који има свега шеснаест година.

- Трчаћу докле будем могао издржати, а вјера у Васкрслог Христа и Светог Василија ме опредијелила да се придружим Невену - додао је Матија.

Невена Тушевљака ће на путу Светог Василија аутомобилом пратити и његова екипа, али ће се и они, како рекоше, повремено прикључивати у његовој трци коју планира окончати на Дан Светог Василија 12. маја, уласком у острошку светињу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Boca pfc 10.05.2024. 21:25
    Svaka cast Tuse
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Они који иду Христовим путем учествоваће у слави васкрсења Митрополит Јоаникије: Они који иду Христовим путем учествоваће у слави васкрсења
Хиљаде вјерника на служби у Манастиру Острог (ВИДЕО) Хиљаде вјерника на служби у Манастиру Острог (ВИДЕО)
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    12h 30m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    12h 35m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    13h 27m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    13h 41m
    0
  • Када радник има право на скраћено радно вријеме?
    12h 24m
    0