Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija

10.05.2024. 19:42
1
IZVOR: nezavisne.com

Mladi ultramaratonac iz Istočnog Sarajeva Neven Tuševljak započeo je jutros trku u dužini od 120 kilometara, od Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, do manastira Ostrog, a njegove pretrčane kilometre može kupiti ko god želi dobrovoljnim prilozima za trebinjsku humanitarnu fondaciju Sveti Vukašin.

- Kao i sve što radim – vodi me ruka Božija i drži vjera u Hrista i pravoslavlje, pa cilj i ovog i svih dosadašnjih mojih trčanja nije da sebe stavim u prvi plan, već da proslavim Hrista i pravoslavnu vjeru zato što je to vjera ljubavi, vjera pomaganja, a budući da čovjek kao jedinka ne može da postoji, mi svi moramo biti solidarni i pomagati jedni drugima - rekao je Tuševljak.

Podsjetivši da su se i njegove ranije trke odvijale u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, po 200 kilometara, u znak pomoći Sergeju Stuparu, Dimitriju Marinkoviću, kaže da ovaj put želi ispuniti sebi želju da trči putevima Svetog Vasilija.

- Ovo je bila moja velika želja da trčim iz svečevih Mrkonjića do manastira Ostrog, tako da sam ovaj put, sa Fondacijom Sveti Vukašin koja u ovoj regiji radi jako dobre stvari i pomaže ljudima, odlučio da pomognem u njihovom djelovanju tako što svi koji žele mogu da uplate sredstva na račun fondacije, a ja ću pomoći svojim trčanjem - rekao je Tuševljak.

U dijelu puta u dužini od oko dvadesetak kilometara Nevenu su se pridružili i bračni par Bjelanović iz Trebinja.

- Znam za humanitarni rad Fondacije Sveti Vukašin, a kada sam čula za ovaj divni gest gospodina Tuševljaka – suprug i ja smo odlučili da mu se pridružimo, tako da su nam srca danas puna i zahvalna što možemo makar malo da učestvujemo u ovom njegovom humanom gestu i putu Svetog Vasilija - kazala nam je Sanja Bjelanović,  pred Sabornim hramom u Trebinju, dokle su ona i suprug trčali.

Od Sabornog hrama je, međutim, Tuševljak dobio novo pojačanje u dionici koju on bude mogao izdržati, a u pitanju je mladi Matija Runjevac iz Trebinja koji ima svega šesnaest godina.

- Trčaću dokle budem mogao izdržati, a vjera u Vaskrslog Hrista i Svetog Vasilija me opredijelila da se pridružim Nevenu - dodao je Matija.

Nevena Tuševljaka će na putu Svetog Vasilija automobilom pratiti i njegova ekipa, ali će se i oni, kako rekoše, povremeno priključivati u njegovoj trci koju planira okončati na Dan Svetog Vasilija 12. maja, ulaskom u ostrošku svetinju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Boca pfc 10.05.2024. 21:25
    Svaka cast Tuse
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Oni koji idu Hristovim putem učestvovaće u slavi vaskrsenja Mitropolit Joanikije: Oni koji idu Hristovim putem učestvovaće u slavi vaskrsenja
Hiljade vjernika na službi u Manastiru Ostrog (VIDEO) Hiljade vjernika na službi u Manastiru Ostrog (VIDEO)
Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    13h 11m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    13h 16m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    14h 8m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    14h 22m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    7h 44m
    0