Невена одбранила два мастера, побиједила кому па докторирала

03.08.2024. 10:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Да живот пише необичне приче, као и да су око нас инспиративни људи и скривени хероји, о чијим успјесима и животним борбама се мало зна и недовољно говори можемо видјети на примјеру младе математичарке Невене Пивач из Градишке.

Тридесетогодишња Невена мајка је двоје дјеце, има два мастера: из математике, али и рачунарства и информатике, а недавно је на Универзитету у Копру, на факултету ФАМНИТ, одбранила и докторску дисертацију из математике, која се бави теоријом графова, а између свих тих научних успјеха имала је и борбу за живот јер је након ковида и друге трудноће која је обављена царским резом била десет дана у коми.

Да Невенин живот треба да буде инспирација свима објелоданио је на друштвеним мрежама професор Едхем Чустовић, који живи у Аустралији и ради на Универзитету Ла Тробе, искусни инжењер и предузетник, као и директор Фондације будућности у БиХ, који путем друштвених мрежа промовише приче о успјесима бх. грађана широм свијета.

Његова објава о Невени Пивач, која је тренутно у фази потраге за послом, имала је велики одјек, а како ова млада математичарка каже у разговору за "Независне новине" није се томе надала и још сабира утиске.

- Ја искрено не знам како је професор Чустовић чуо за мене, јер ја нисам активна на друштвеним мрежама. Факултет има профил на Линкедину и они често објављују постигнућа и остварене пројекте, као и нове докторе, па су тако објавили и вијест о мени, да сам 11. јула одбранила докторску дисертацију. Вјероватно је то неко од конекција професора Чустовића подијелио, након чега се он мени јавио и ја сам му испричала мали дио свог живота. Њега је то фасцинирало, посебно прича о ковиду, и он је мене питао да ли може то да објави. Ја сам пристала, не очекујући да ће то одјекнути. Наравно, не смета ми, али сам се изненадила - прича млада математичарка.

Истиче да причу о породу и борби за живот не би помињала иако је и то утицало на њену каријеру. Како је објаснила, та чињеница је битна јер је њен докторат трајао око шест и по година, а може да се заврши за четири године.

- Докторске студије математике сам уписала 2017. године, прије четири године родила сам дјевојчицу, а 14 мјесеци касније и дјечака, а због компликација у трудноћи проузрокованих ковидом из Бањалуке сам отишла у Љубљану. Тамо сам порођена царским резом, након чега сам 10 дана стављена у вјештачку кому. Пробудила сам се потпуно беспокретна, без гласа, са тромбозом вене. Била је то тешка ситуација, беби је требала помоћ, мени је требала помоћ, и тада смо се вратили из Словеније, гдје сам била запослена на факултету. Требао ми је неко да ми помогне око бебе, имала сам већ мало дијете, а овдје имамо пријатеље и родбину. Ја сам сада здрава жена, а дјеци много значи што расту у свом дворишту, на трави, са својим људима, причају свој језик, упознају своје обичаје. Послије су ми се нудиле и неке фине позиције у Словенији, на које сам ја рекла 'не'. Надам се да се нећу кајати због тога. Научила сам животну лекцију, породица је битан фактор и желим да обезбиједим здраво окружење за своју дјецу у својој држави - објашњава Невена.

С поносом истиче да је она дијете са села, као и то да је имала срећу што јој је наставник математике био Синиша Вујичић, који је препознао њен таленат и потенцијал за математику, и који јој је био први окидач ка њеном путу науке.

- Сјећам се да ми је у седмом разреду дао збирку 'Стазама шампиона' и написао посвету да ћу и ја бити његов шампион. И стварно, заједно смо се спремали за такмичења, а резултати су били одлични. Завршила сам Гимназију у Градишци, била ученик генерације, након чега сам уписала ПМФ у Бањалуци. Добила сам један сјајан савјет који је гласио да тражим простор за своје знање, и баш се у том тренутку појавила понуда за студије математике у Копру, па сам подигла документе са ПМФ-а, гдје сам примљена као прва на списку, и отишла у Словенију. Тамо је био и други језик, предавања су била на енглеском, а мој енглески на нивоу средње школе. Није било лако, имала сам испред себе књиге на енглеском, словеначком, преводила на српски, али на све се човјек навикне. Током докторских студија објавила сам 15 научних радова, од тога седам у престижним часописима и осам на цијењеним математичким конференцијама са повратним рецензијама, а била сам и стипендиста Фонда 'Милан Јелић' - присјећа се Невена.

Истиче да се жели професионално остварити у својој земљи, а активно се бави теоријом графова и алгоритмима, оптимизацијом и захтјевностима истих.

- Након објаве професора Чустовића јавиле су ми се многе компаније из ИТ сектора, а вољела бих да се окушам и у индустрији. Немам баш тачан преглед колико су код нас примјењиви алгоритми које смо развили у току мог доктората, међутим ја имам јако широко знање и могу га брзо адаптирати на многе друге области, машинско учење, вјештачку интелигенцију и вјерујем да ће се наћи неко и нека опција и за моје запослење. Вјерујем да ће бити прилика гдје бих се и ја могла развијати, а наравно и дати допринос томе ко ми да прилику за запослење - закључила је Невена.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 04.08.2024. 07:00
    Све похвале за ову младу и успјешну жену - борца.
    Невјероватна прича за данашње врјеме.
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Расте ниво Саве у Градишци Расте ниво Саве у Градишци
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0