Невријеме у Хрватској

03.06.2022. 09:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Невријеме праћено снажним градом у хрватском Загорју узроковало је велику штету на усјевима и виноградима, док су на подручју Загребачке жупаније оштећени кровови кућа и аутомобили.

Градоначелник Клањца у Загорју Златко Брлек рекао је да је непогода која је синоћ задесила његов град ужасна и да је пуних пет минута падао лед величине ораха до љешника.

- Штета на усјевима и виноградима је сигурно 100-одстотна и немам ријечи којима бих ово описао - рекао је Брлек.

Он је додао да су највјероватније страдали и аутомобили и да има дојава да је поплављен одређени број подрума, преносе хрватски медији.

Невријеме је захватило и подручје општине Загорска Села, Велико Трговишће, Стубичке Топлице, те град Орославје, чији је градоначелник Виктор Шимунић рекао да је град падао око 10 минута и да је цијели град био бијел.

Начелник Кумровца Роберт Шплајт рекао је да је стање катастрофално, да горе не може бити и да ово у животу није доживио.

- У неким мјестима на путевима има и до 10 центиметара леда. На путу је колапс, аутомобили стоје. У неким мјестима било је наноса и до 70 центиметара леда. Мислим да пољопривреда, виногради, ратарство, да то можемо заборавити и да је град успио све да уништи - рекао је Шплајт.

У Вуковарској улици у Загребу стабло је током невремена пало на аутомобил, а на више локација у граду било је порушеног дрвећа.

На подручју Загребачке жупаније највише је било погођено подручје Јастребарског, насеља Чегље, Гудци Драганички, Изимје и Прибић, гдје је град оштетио више кровова породичних кућа - саопштено је из Директората цивилне заштите.

На подручју Карловачке жупаније најгоре је било на ширем подручју Драганића, гдје је град величине јајета нанио огромну штету усјевима, многима су страдале и куће, а укупна штета тек ће бити утврђена.

Изузетно снажан вјетар у Карловцу је чупао стабла па су ватрогасци имали доста посла.

Портпарол Владе Хрватске Марко Милић најавио је да ће Влада хитно помоћи Крапинско-загорској жупанији у санирању штете проузроковане градом.

- Због катастрофе која је погодила Крапинско-загорску жупанију премијер Андреј Пленковић разговарао је са жупаном Жељком Коларом, градоначелником Крапине Зораном Грегуровићем и челницима погођених подручја - написао је Милић на „Твитеру".

Према његовим ријечима, министар пољопривреде Хрватске Марија Вучковић данас ће посјетити ту жупанију.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 50m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 6m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 22m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 44m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 32m
    0