Нијагарани водопади у бојама тробојке у част српског генија

09.07.2024. 17:06
16
ИЗВОР: nezavisne.com

Нијагарини водопади сутра ће бити освијетљени у бојама српске тробојке поводом 168 година од рођења српског научника и генија Николе Тесле.

- Сутра, на 168 година од рођења Николе Тесле, подизањем заставе испред зграде Скупштине града Нијагара Фолс у Канади почеће овогодишњи Међународни фестивал `Дани Николе Тесле`, а Нијагарини водопади биће у бојама српске тробојке - рекао је директор овог фестивала Борислав Живковић.

Живковић је најавио да ће у петак, 12. јула, од 19.00 часова, у станици "Нијагара паркс" бити одржана прва интернационална научно-духовна конференција посвећена великом српском научнику Николи Тесли.

Он је истакао да ће овај посебан догађај отворити својим раскошним гласом млада звијезда српске опере Марија Јелић тачно испод Теслиног трансформатора.

- Наш програм обогатиће и видео и аудио шоу у хидроцентрали, а на самом крају посјетићемо тунел испод водопада гдје ћемо имати прилику да уживамо у јединственом погледу и ватромету који ће крунисати цијели догађај - рекао је Живковић.

У суботу, 13. јула, у 17.00 часова полагањем цвијећа на споменик Николи Тесли на тргу који носи његово име, почеће 15. "Дан Николе Тесле".

- На неколико стотина метара од Трга Николе Тесле од 18.00 часова па готово до поноћи у Парку краљице Викторије биће одржан други интернационални фестивал. Овај по много чему јединствени и слободно можемо рећи највећи фестивал у свијету, посвећен искључиво Николи Тесли, уз културно-умјетнички програм, пружиће могућност младим и талентованим умјетницима из цијеле Сјеверне Америке да покажу свој таленат у разним областима. Фестивал је прилагођен свим узрастима и бесплатан је за све посјетиоце - нагласио је Живковић.

Живковић је позвао све који су у могућности да својим присуством, на конференцији, и на фестивалу, увеличају овај по много чему јединствени догађај.

- Да још једном покажемо цијелом свијету колико смо поносни на нашег Николу Теслу, на његово поријекло, односно што припадамо народу који је подарио човјечанству таквог генија - нагласио је Живковић.

Коментари 16
  • Generic placeholder image
    Skijaš 11.07.2024. 19:55
    Realisto realno gledajući odlutao si, ili bolje reći odlupao si, od teme.
    Ništa čudno za tebe.
  • Generic placeholder image
    Realista 11.07.2024. 14:21
    Mladene,
    Sreća pa imamo tebe,pametan,pismen,načitan...ko Zmaj od Šipova
  • Generic placeholder image
    Mladen 11.07.2024. 12:55
    Типичан примјер да људска глупост нема граница- то је најбоље описао Професор Кустурица када му је алија балија пред рат приказивао домете ‘босанске’ културе у њиховим новинама са хумором: дабогда те мати препознала у нарезку…!
    Зар од таквих културних и умних прегалаца очекивати да разумију ко је Тесла?
  • Generic placeholder image
    Realista 11.07.2024. 10:04
    Skijaš,
    Tvoji preci su kmetovi doseljeni iz Crne gore...došli iz "slobodne" Crne gore pod vlast otomanske imperije,na turski kazan...to je meni razumljivo jer bi pomrli od gladi.Guzica upravlja mozgom...a ti umišljaj da su bili vitezovi
  • Generic placeholder image
    Ja 11.07.2024. 09:04
    Ovaj "Realista" bi prvo trebalo da se obrazuje, mada na ovim prostorima većina stanovništva ne smatra obrazovanje nešto što je bitno i važno, pa da nauči da postoji razlika između nacionalnosti, državljanstva, regionalne pripadnosti, vjerske pripadnosti....
    Npr. čovjek koji je rođen u Kini, po nacionalnosti Kinez, odseli u Njemačku i dobije državljanstvo Njemačke. Da li je on po nacionalnosti Kinez ili Nijemac?
    Dalje, taj Kinez, zajedno sa suprugom koja je Kineskinja, dobiju u Njemačkoj potomke. Da li su ti njihovi potomci po nacionalnosti Kinezi ili Nijemci?
    Ili, da bi ti približio... Sigurno imaš neke poznanike, Bošnjake, koji su odselili u Ameriku. Jesu li oni Bošnjaci ili Amrikanci?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.07.2024. 02:38
    Oj ture, oprosti jer ne vidjeh odmah da si aktivan na zadatku. Vidi ture, Tesla ti je iz pravoslavne, svešteničke porodice i naravno da je bio i u Srbiji i u drugim srpskim oblastima. Srbin iz Like, kao i tebi dragi Mićo Latas. Lika jeste bila tada okupirana od strane Habzburgovaca a on je austrougar koliko i neko ture rođeno 1910 u Travniku, iako je turetov babo bio šuckor i jezikom glanco čizme, npr. Orbanovom srodniku i oficiru Monarhije. Na kraju, ture, bolje nemoj pominjati dnk, jer tu vam je naučno dokazano ko ste i šta ste. Sirotinja je miješavina bašibozuka i srpskih poturica a elita staro poturčeno srpsko plemstvo.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 11.07.2024. 01:02
    Moji preci su se uspravni i sa mačem u ruci, a ja sa puškom u ruci, borili za čast i vjeru. Neki su sve to dali za činiju begovog pilava. Po tome se ti i ja razlikujemo.
  • Generic placeholder image
    Realista 10.07.2024. 21:26
    Imaš tursku "čehru",krv,dnk...nemaš skoro ništa sa slovenima sa Urala...možda smo i rod,živio ti meni
  • Generic placeholder image
    Realista 10.07.2024. 21:21
    Skijas...tvoja pradjedovska vjera je islam...turci te naselili na ova područja,tvoji su bili kmetovi par stotina godina
  • Generic placeholder image
    Jo 10.07.2024. 20:04
    Nijagarini vodopadi nisu dekorisani u bojama austrougarske ili američke zastave već srpske, ali šta Amerikanci znaju. Oni levati misle da je Tesla Srbin. I Hrvati levati misle da je Tesla Srbin pa mu zato zapalili rodnu kuću u Obljaju kraj Grahova.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 10.07.2024. 19:59
    I tebe ćemo primiti nazad u pradjedovsku vjeru iako nisi ni Emiru ni Meši do koljena a Bog je veliki i oprostiće.
  • Generic placeholder image
    Realista 10.07.2024. 17:53
    Skijaš...kakva ljubomora nego živa istina.Tesla veze nema sa Srbijom a sa srbima je imao prvih 10 godina...nakon toga sa drugim nacijama.Doduše,vama ako je po volji preko noći nekog proglasite srbinom...primjera na stotine.Od Emira do Ive,Meše...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 10.07.2024. 14:25
    Realista, nemas ništa pametnije reći. Jedino opravdanje ti je da te pukla ova vrućina.
    Iz tvog komentara izbija zloba,zavist i kompleks niže vrijednosti.
    Kakve veze ima gdje je rođen i gdje se školovao? Srbin je, sin pravoslavnog sveštenika i jedan od najvećih umova u istoriji čovječanstva. Nije mijenjao vjeru kao neki već je sa ponosom isticao svoje porjeklo gdje god je bio. Tebe su mogli držati u maslenoj kaci i školovati na Marsu ali ti bi opet lupao kao otvoren prozor.
  • Generic placeholder image
    Realista 10.07.2024. 13:32
    Rodio se u AU monarhiji,u njoj se školovao,u USA stekao slavu a u Srbiju nije ni zakoračio
  • Generic placeholder image
    Skijaš 09.07.2024. 20:51
    PONOS!
  • Generic placeholder image
    Komodore 09.07.2024. 19:19
    Ne kuzim, za kaj nije u sahovnoci?
    Kikikiki
Повезане вијести
Годишњица рођења Николе Тесле обиљежена на Кули Београд Годишњица рођења Николе Тесле обиљежена на Кули Београд
Нијагарани водопади у бојама тробојке Нијагарани водопади у бојама тробојке
Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0