Није само за јело, корисне стране краставца у домаћинству

17.06.2020. 11:08
0
ИЗВОР: informer.rs

Краставац у себи садржи већину витамина потребних за здравље организма. Само један краставац у себи садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, фолну киселину, витамин Ц, калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум и цинк, а поред тога веома је сиромашан кад су у питању калорије.

Откривамо вам веома корисну страну краставаца која ће вам бити од велике помоћи у домаћинству.

Антистрес средство

Ако осјећате да сте под стресом, а немате времена за масажу или одлазак у спа центар могу вам помоћи краставци. Једноставно исијеците краставце на коцкице и прелијте их кипућом водом. Хемикалије и нутријенти који се налазе у краставцима ће се отпуштати путем паре и створити опуштајућу арому која се веома дјелотворном показала код мајки новорођенчади и студената који су под стресом због испита.

Чудотворна гумица

Уз помоћ вањске стране краставца без проблема можете обрисати хемијску оловку кад погријешите. Исто тако помоћи ће вам да обришете трагове бојица и фломастера које су ваши клинци оставили по зидовима и намјештају.

Краставци за подизање енергије

Сваки пут кад осјетите умор током послијеподнева немојте кувати нову дозу кафе већ поједите свјежи краставац. Ова намирница је препуна витамина Б и угљених хидрата који доказано веома брзо подижу ниво енергије, а поред тога обезбиједиће вам и течност.

Одмаглите огледала

Досадило вам је да вам се огледала у купатилу замагле након туширања? Тај проблем ћете ефикасно ријешити ако огледала премажете краставцима.

Заварајте глад без сувишних калорија

Ако вам је потребно нешто да вам завара глад до вечере или сте гладни пред спавање, онда су краставци право рјешење. Заситиће вас и то без сувишних калорија које ће се лијепити за критичне зоне.

Сјајно средство за чишћење

Ако вам је потребно дјелотворно средство за чишћење чесми, судопера и посуђа од нерђајућег челика покушајте с краставцима. Прережите краставац и њиме добро истрљајте прљава места, оставите да стоји неко вријеме па затим исперите.

Лијек против мамурлука

Попили сте коју чашу више? Прије спавања поједите краставац и ујутро ћете се пробудити свјежи и без главобоље. Краставци садрже довољне количине витамина Б, шећера и електролита да надомјести оне изгубљене усљед веће количине алкохола коју сте попили.

Освјежава дах

Ако након ручка не можете опрати зубе или немате жваку, а чека вас важан састанак, ваш проблем биће ријешен ако једну кришку краставца ставите у уста и језиком је придржавате на непцу 30 секунди. То ће за час посла ријешити проблем лошег задаха.

Паста за ципеле

Ако журите на састанак и немате времена да исполирате ципеле једноставно их премажите свјежим краставцем. Заблистаће као да сте их сатима полирали.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Седам здравствених предности краставца Седам здравствених предности краставца
Забрањен увоз краставаца из Албаније Забрањен увоз краставаца из Албаније
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 13m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 36m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 9m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 6m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 57m
    0