Седам здравствених предности краставца

02.06.2024. 20:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Краставци су врста поврћа коју многи воле да једу током топлијих дана, посебно током љета када их многи једу као додатак јелима или уживају у краставцима као освјежавајућој ужини.

Ово поврће се састоји од скоро 95 одсто воде и има мало калорија, што га чини још бољим избором за јело током љетних мјесеци.

Поред тога што је укусан и освјежавајући, редовна конзумација краставца повезује се са разним здравственим предностима, као што су губитак тежине, бољи крвни притисак и слично.

Ево седам здравствених користи повезаних са редовним једењем овог популарног поврћа.

Они побољшавају здравље коже

Краставци садрже доста воде и антиинфламаторна својства која могу позитивно утицати на здравље и изглед коже. Ако се често конзумирају, временом могу ублажити иритацију, смањити оток и дати кожи освјежен изглед. Осим за јело, популарно је користити их у њези коже, посебно стављати на очи како би смањили оток и смањили подочњаке.

Садрже хранљиве материје

Краставци немају много калорија, али садрже добар извор хранљивих материја. На примјер, краставци садрже витамине Ц и К, калијум, магнезијум и манган - све хранљиве материје које подржавају опште здравље. Конзумирање краставаца у различитим комбинацијама помаже да се у организам унесу неопходне хранљиве материје, а с обзиром на мали број калорија, не треба да се плашите количине коју желите да унесете.

Потрошња помаже у одржавању хидратације

Према Health Shots, краставци се састоје од 95 посто воде, што их чини одличним поврћем које ће вам помоћи да останете хидрирани. Конзумирање краставаца помаже у одржавању довољне количине течности у тијелу, посебно током топлих дана или након интензивне физичке активности, попут тренинга.

Они помажу у губитку тежине

Због високог садржаја воде и ниског садржаја калорија, краставци су идеална храна за све који желе да смршају. Ово поврће ће вам помоћи да се осјећате сито и спријечиће преједање, чиме ћете смањити укупан унос калорија. Краставци су веома популарни у салатама, на примјер мијешани или сјецкани, а ту је и салата од краставца са кајмаком, која је посебно популарна током љета, преноси Б92.

Садрже антиоксидативна својства

Краставци су богати антиоксидансима, укључујући флавоноиде и танине, који помажу у борби против оксидативног стреса и смањују упале у тијелу. Ови антиоксиданси могу смањити ризик од развоја хроничних болести, преноси Health Shots.

Они побољшавају варење

Једно од поврћа које позитивно утиче на здравље пробаве су краставци, а разлог је садржај влакана који се налази у њима. Садржај влакана у краставцима утиче на правилно и добро функционисање система за варење. Једење краставаца помаже у регулисању пражњења цријева, спречава затвор и утиче на опште здравље цријева.

Они помажу у контроли нивоа шећера у крви

Поред свега наведеног, краставци могу помоћи и у контроли нивоа шећера у крви. Према Health Shots, једење краставаца може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви и спријечити компликације повезане са дијабетесом. Краставци имају низак гликемијски индекс, што их чини одличном храном за дијабетичаре.

Коментари 0
Повезане вијести
Рецепт за домаћу мајонезу Рецепт за домаћу мајонезу
Пилећа мућкалица: Најукусније јело из рерне Пилећа мућкалица: Најукусније јело из рерне
Здравље из природе: Бијели лук помаже код уринарних инфекција Здравље из природе: Бијели лук помаже код уринарних инфекција
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    14h 57m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    11h 29m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    4h 0m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    5h 50m
    3
  • У Српској поскупљује брашно
    16h 27m
    1