Никад више пензионера, а мање радника

29.06.2024. 12:36
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У мају ове године у Федерацији БиХ је евидентирано 447.389 корисника пензије, док је омјер запослених и пензионера у овом ентитету тренутно 1,22 радника на једног пензионера. У републици Српској ситуација је још гора.

Исплатом пензија за мај у Српској су била обухваћена укупно 284.722 корисника права, од којих 229.042 пензију прима у Републици Српској, а њих 55.680 изван РС.

Укупан број запослених у Републици Српској, у септембру 2023. године износио је 290.745, што значи да је у Српској, отприлике, број пензионера и радника изједначен.

С обзиром на овакве пропорције, исплата пензија није упитна само због чињенице да су пензиони фондови на буџету, што осигурава да се пензионерима њихова примања исплаћују из исплаћују из касе Федерације БиХ, односно Републике Српске.

Продужењем животног вијека у цијелој БиХ континуирано расте и број пензионера, односно корисника старосне пензије, пише Вечерњи лист БиХ.

Према подацима Популационог фонда Уједињених нација, УНФПА у БиХ, претпоставке су како ће до 2031. године број пензионера у БиХ бити већи за 96.167.

Да би пензиони систем оптимално функционисао, односно да би се пензије могле исплаћивати из доприноса, потребно је да на једног пензионера буду најмање три осигураника, односно запослена радника.

Тај је омјер у БиХ достигао историјски минимум и већ неко вријеме на једног пензионера долази мање од 1,2 радника.

Како је за новинску агенцију Фена казао портпарол Федералног завода МИО/ПИО Томислав Квесић, од примјене Закона о пензијско инвалидском осигурању из 2018. године смањен је број захтјева за пријевремену пензију, па је све мањи број нових корисника инвалидске пензије.

Такође, мањи је број и нових корисника породичне пензије, док је изражен пораст нових корисника старосних пензија.

Старосна пензија, према споменутом закону, у Федерацији БиХ се стиче када осигураник наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, односно најмање 20 година пензионог стажа, или када наврши 40 година стажа осигурања без обзира на године живота.

Према подацима Фонда ПИО Републике Српске право на старосну пензију у том ентитету има осигураник када наврши 65 година живота и има најмање 15 година стажа осигурања.

– Осигураник који нема навршених 65 година живота има право на старосну пензију када наврши 60 година живота и 40 година пензијског стажа. Осигураница која нема навршених 65 година живота има право на старосну пензију када наврши 58 година живота и 35 година стажа осигурања – наводе из Фонда ПИО РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Мина се нећемо ријешити до 2035. године? Мина се нећемо ријешити до 2035. године?
Сутра нестабилно са кишом Сутра нестабилно са кишом
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Најчитаније
  • Опрости, Славка!
    2h 41m
    0
  • Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
    5h 58m
    0
  • Чувајмо сјећање на невино страдале Србе у Средњем Подрињу и Бирчу
    2h 18m
    2
  • Велики пад цијене прасића у Српској
    2h 20m
    0
  • Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну
    20h 22m
    0