Николи Поплашену заплијењена пензија због туђег кредита

21.09.2021. 18:14
0
ИЗВОР: Capital

Бившем предсједнику Републике Српске Николи Поплашену заплијењена је пензија због кредита за који је био жирант, а који главни дужник није вратио, сазнаје Capital.

Поплашен је још 2008. године био жирант за кредит од 30.000 КМ у Балкан Инвестмент банци, данас Банци Српске, који дужник није враћао те је 2013. покренут извршни поступак против њега као јемца.

С обзиром на то да је 2015. у банци уведена принудна управа, а затим покренут стечајни поступак, извршење је било обустављено, а дуг је у међувремену са затезним каматама достигао 65.000 КМ.

Извршни поступак је настављен крајем прошле године, а банка је, како сазнајемо, на основу рјешења суда, Поплашену до сада са пензије обуставила више од 5.000 КМ.

Поплашен је недавно упутио банци молбу да му отпише затезне камате, да дио дуга плати одмах, а преостали дио у 24 рате, што је Одбор повјерилаца и прихватио.

Медији су раније писали да је некадашњи предсједник Републике Српске постао жртва судско-банкарске афере, због које би могао да остане без имовине. Његова имовина је чак била понуђена и на лицитацији.

Поплашен је тада тврдио да га је Гојко Трбић, кога је познавао по страначкој линији, замолио да му буде жирант за кредит од 5.000 КМ те да је на то пристао.

Казао је и да када је требало да потпише мјенице и уговор о јемству није било надлежног службеника банке те да је папире потписао – бланко.

Како је тврдио, тек касније је сазнао да кредит, није 5.000 него 30.000 КМ, али и да није одобрен Трбићу већ, Бориславу Мрђи из Приједора којег и не познаје.

С друге стране, Гојко Трбић је тврдио да је Поплашен знао да кредит не подиже он, већ Мрђа, као и износ кредита.

Никола Поплашен је против њих поднио и кривичне пријаве, али терет отплате је, ипак, пао на њега.

Никола Поплашен је био трећи предсједник Републике Српске, изабран 1998. али га је након неколико мјесеци смијенио високи представник за БиХ Карлос Вестендорп.

- Могао сам да их послушам па и обогатим се, али се то косило са мојим принципима. Тада сам остао без функције, а сада због несмотрености и наивности могу да изгубим и кров над главом. Међутим, тог чина се не плашим јер су право и правда на мојој страни - рекао је 2013. године Поплашен за Вечерње новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Рате кредита поново расту Рате кредита поново расту
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    17h 40m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    17h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    17h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 11m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    8h 35m
    0