Лакше до кредита, али не задуго

12.06.2024. 09:26
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Потражња предузећа и становништва за кредитима наставила је раст у првом кварталу ове године, а истовремено је дошло и до ублажавања појединих услова за задуживање грађана у банкама широм БиХ.

Показала је то анкета Централне банке БиХ, у којој је учествовало осам највећих банака у земљи. Анкетни упитник, који се састојао од 16 питања о оствареним и очекиваним промјенама на страни понуде и потражње за кредитима, показао је да су грађани у већем проценту посезали за стамбеним, потрошачким и ненамјенским кредитима у односу на четврти квартал прошле године. 

- Када је ријеч о условима одобравања кредита становништву, смањене провизије и накнаде, продужени рокови и максимални износи кредита утицали су на ублажавање, док је и у периоду од јануара до краја марта ове године настављено пооштравање услова везаних за захтјеве колатерала на кредите становништву - показали су резултати анкете. 

Банке у БиХ очекују да ће доћи до пооштравања стандарда за потрошачке и ненамјенске кредите становништву у другом кварталу ове године, док су истовремено оптимистичне по погледу потражње становништва за додатним задуживањем.

Према извјештајима банака и потражња предузећа за кредитима наставила је да расте у првом кварталу 2024. године, с тим да је веће интересовање за дугорочним обликом задуживања у односу на краткорочни.

- У погледу услова одобравања кредита предузећима каматне марже су имале нето ефекат пооштравања. Насупрот томе, у погледу рочности дошло је до нето ефекта ублажавања, док су провизије и накнаде, захтјеви у погледу колатерала и максимални износ кредита остали непромијењени - наведено је у анкетном извјештају Централне банке БиХ. 

У погледу очекивања за текући, односно други квартал 2024. године, банке прогнозирају ублажавање кредитних стандарда за одобравање краткорочних, као и дугорочних кредита предузећима те додатни раст потражње за кредитним линијама.

Разлози за раст потражње за кредитима, према ријечима економиста, могу бити двојаке природе. Дио грађана и предузећа задужује се с циљем даљег инвестирања, док има и оних који усљед кризе и немогућности финансирања не могу покрити све трошкове па су приморани да посуде новац од банака. 

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац за “Глас2 каже да је раст кредитног задуживања регуларна појава у свакој економији. 

- Већи стандард, односно раст БДП-а неминовно доводи до повећања потражње за кредитима, као и раст плата, јер повећава кредитну способност грађана и то је сигурно један од разлога који је утицао на веће интересовање за задуживањем. С друге стране има предузећа која су дошла у проблеме због пада тражње за робом на иностраном тржишту, што је случај у прерађивачкој индустрији. Очекујући бољу ситуацију такве фирме су принуђене да узимају кредите да би одржале ликвидност и производни процес, да не би отпуштале раднике - рекао је Грабовац. 

Економиста Зоран Павловић каже да је позитивно то што је већа потражња за дугорочним задужењем у односу на краткорочно. 

- То је добра информација, јер је дугорочно задужење знак улагања, нових инвестиција. То значи да су предузећа спремнија на инвестиције. Свакако су за кредитима посезали и грађани и фирме који усљед економске кризе не могу прегурати годину и све трошкове - рекао је Павловић.

Одбијени захтјеви

У анкетном извјештају Централне банке БиХ наведено је да је од јануара до краја марта ове године удио одбијених захтјева за одобрење кредита становништву благо повећан у односу посљедња три мјесеца прошле године. 

С друге стране, удио одбијених захтјева када је ријеч о предузећима имао је незнатан пад.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 13m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  14h 4m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  23h 19m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 8m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 55m
  3