Фирме и становништво све више дижу кредите

01.09.2023. 09:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Потражња за кредитима предузећа и становништва у Босни и Херцеговини у другом кварталу ове године све више расте.

Наиме, у анкети о кредитној активности банака у БиХ коју је урадила Централна банка БиХ наводи се да се потражња предузећа за кредитима нарочито односи на дугорочне кредите, јер је нето проценат повећања потражње предузећа за дугорочним кредитима био 0,5 (или 50%), док је потражња за краткорочне кредите порасла нешто мање.

- Главни фактори који су допринијели расту потражње за кредитима у другом кварталу 2023. године су финансијске потребе за капиталним инвестицијама и обртним средствима. Такође, у погледу кориштења алтернативних извора финансирања, банке код којих је дошло до повећања потражње наводе да су на повећање потражње у њиховој банци утицали кредити од других банака и остали извори финансирања. У погледу очекивања за трећи квартал 2023. године, нето резултат из прикупљених одговора указује на то да се очекује незнатно ублажавање стандарда за одобравање краткорочних, као и дугорочних кредита предузећима, али банке очекују да ће доћи до повећања потражње предузећа за краткорочним, као и за дугорочним кредитима и/или кредитним линијама у трећем кварталу 2023. године - стоји у анкети.

Што се тиче становништва, у другом кварталу 2023. године банке су извијестиле да је дошло до раста потражње становништва за стамбеним, као и за потрошачким и ненамјенским кредитима.

- Раст потражње за потрошачким и ненамјенским кредитима био је нешто наглашенији него за стамбеним кредитима. Главни фактори који су утицали на повећање потражње за кредитима везани су за повећану набавку трајних потрошачких добара и куповину некретнина, док је штедња становништва имала негативан утицај на потражњу становништва. Банке предвиђају да ће доћи до незнатног пооштравања стандарда за кредите становништву у трећем кварталу 2023. године. Банке имају оптимистичан поглед везан за потражњу становништва за кредитима у трећем кварталу 2023. године, па се у том смислу очекује нешто веће повећање потражње за стамбеним и нешто блажи раст потражње за потрошачким и ненамјенским кредитима - истакли су из Централне банке БиХ.

Економиста Миленко Станић каже за "Независне новине" да је повећана тражња кредита због неликвидности привреде и становништва.

- Прошле године су биле рекордне стопе инфлације у задњих двадесетак година, која је исцрпила посебно привреду и становништво. Тада је само јавни сектор профитирао те су били већи буџети свих организационих јединица и на државном нивоу. Привреда и становништво су исцрпљени, а плате нису ни приближно могле пратити раст трошкова живота, поготово цијена комуналија и хране, која чини 70 одсто од потрошачке корпе. Тако је било и у привреди, јер су инвестиције у сталном паду, како прошле године, тако и ове - наводи Станић.

Како каже, проблеми предузећа су били да исфинансирају трошкове пословања, сировина, енергената, али и других расхода.

- Неки су морали у таквим условима да затворе своја пословања. Ове године се смирује инфлација, али се појављује други проблем, пад увоза и извоза, односно пад привредне активности. У једној Њемачкој, која је носилац привредног замаха у Европској унији, је рецесија која траје дуже од шест мјесеци. Привреда жели да преживи, јер се очекује да ће наредна година бити година оживљавања привредне активности. Све пројекције говоре да ће ова година бити рецесиона, односно година пада привредне активности и постепеног пада инфлације. У таквој ситуацији једини начин за становништво и привреду је да узимају кредите како би опстали - закључио је Станић.

Пише: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Рате кредита поново расту Рате кредита поново расту
Фочак тврди да је исплатио кредит, али да је радник банке присвојио новац Фочак тврди да је исплатио кредит, али да је радник банке присвојио новац
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 37m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 48m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 14m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 19m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 47m
    0