Николина Драгољевић: Љубав према скијању наслијеђена од оца

05.03.2021. 17:45
0
ИЗВОР: Катера

Петострукој првакињи БиХ у алпском скијању, Паљанки, Николини Драгољевић (17) предстоји успјешна каријера, јер је за осам година, колико се професионално бави скијањем, успјела да освоји велики број медаља и забиљежи одличне резултате у скијашким такмичењима широм земље, али и региона и Европе.

Драгољевићева је недавно поставила свој најбољи резултат у досадашњој каријери, а то је 44. мјесто на Свјетском првенству у алпском скијању, одржаном у Италији, а поред тога њену каријеру краси пет националних титула првака БиХ и три златна одличја на међународним тркама у земљама региона, као и мноштво других медаља са различитих такмичења.

- Скијањем сам почела да се бавим од моје 9. године, а мој матични клуб за који наступам је Ски клуб „Јахорина“ из Пала, у којем ми пружају велику подршку. Љубав према скијању пренио ми је отац Огњен Драгољевић, иначе професионални тренер у алпском скијању и тренутно главни тренер мушке скијашке репрезентације БиХ. Захваљујући њему ја сам изабрала овај спорт – каже за портал Катера Николина Драгољевић.

Слика

Фото: Приватна архива

Драгољевићева истиче да је током одрастања и тренирања схватила да њена љубав према овом спорту све више расте, а већ на првим тркама, без иједног тренинга пред трку, освојила је двије бронзане медаље, те убрзо постала и првак БиХ.

- Мој досадашњи најбољи резултат је 44. мјесто на Свјетском првенству у Кортини д'Ампецо, у Италији, а поред тога пет пута сам била државни првак, освајала три пута прво мјесто на међународним такмичењима, учествовала на дјечијим ФИС међународним тркама у земљама широм Европе и пласирала се у првих 15 – каже Драгољевићева.

Она каже да је задовољна досадашњим резултатима, те додаје да је остварила и више од очекиваног, с обзиром да је имала много повреда у претходном периоду и да је због њих одсуствовала са доста тренинга, који су, како каже, веома важни за добре резултате.

- У дјечију репрезентацију није било лако ући. Поред тога што су се рачунали бодови за улазак у репрезентацију, имали смо и квалификационе трке пред свако међународно ФИС такмичење. Онај који буде најбржи у својој категорији може да наступи на неком међународном ФИС такмичењу – појашњава Драгољевићева.

Каже  да су јој током тренирања у дјечијем скијању највећи успјеси били то што се сваки пут успјела изборити за улазак у национални тим, као и то што је била државни првак у слалому и велеслалому дуги низ година на такмичењима у земљама региона.

- Поред мене, највеће наде бх. скијања су тренутно Елведина Музаферија, Емир Локмић и Марко Шљивић, који су на вишем нивоу такмичења попут Свјетског купа и Европа купа, а од јуниора  бих издвојила моје колеге из репрезентације Дину Терзића, Есму Алић, Теодору Филиповић и Миловоја Мачара – каже Драгољевићева.

Слика

На Свјетском првенству у Италији/фото: Приватна архива

Драгољевићева каже да је велики успјех само отићи на једно свјетско првенство у скијању, а камоли остварити добар резултат на истом.

- Са мном су се такмичиле дјевојке које су старије и по 20 година од мене, а више од половине моје конкуренције на СП су такмичари из Свјетског купа, које је највиши ниво такмичења, те самим тим су имали и више тренинга и искуства од мене. Због повреде скочног зглоба нисам скијала годину и по дана прије ове сезоне, а имала сам и свега два тренинга у велеслалому пред ову трку. Узевши све у обзир, ја сам јако задовољна својим резултатом  - каже Драгољевићева.

С обзиром да је 2020. годину провела ван стазе због повреде, за Николину Драгољевић 2021. година почела је одлично.

- У овој години сам, поред наведеног, освојила и друго мјесто у слалому и треће у велеслалому на СЕС купу у Колашину, као и друго мјесто у слалому на Јахорини и друго мјесто у слалому на Државном првенству на Бјелашници. Сезона је још увијек у току, тако да очекујем још добрих резултата – каже Драгољевићева.

Пред њом је и Свјетско јуниорско првенство у Бугарској, а Николина нам каже да ће дати све од себе да оствари што бољи резултат на поменутом такмичењу и да своју државу представи у најбољем свјетлу.

Њен највећи сан и главни циљ у будућности је да избори пласман на Зимске олимпијске игре, као и да освоји бодове на Свјетском купу и да се такмичи са најбољим на свијету.

- Колико је тај циљ реалан и остварив видјећемо. У БиХ немамо довољно услова, новца и подршке да бисмо били конкурентни са земљама које су на самом врху у овом спорту, али ја ћу дати све од себе и истрајати да остварим своје циљеве и жеље – каже Драгољевићева.

Николина Драгољевић је рођена 2003. године. Од своје девете године бави се скијањем и тренира у Ски клубу „Јахорина“ из Пала. Тренутно је трећи разред средње туристичке школе у СШЦ „Пале“.

 

 

Аутор: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 31m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 42m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 28m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 50m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 4m
    3