Nikolina Dragoljević: Ljubav prema skijanju naslijeđena od oca

05.03.2021. 17:45
0
IZVOR: Katera

Petostrukoj prvakinji BiH u alpskom skijanju, Paljanki, Nikolini Dragoljević (17) predstoji uspješna karijera, jer je za osam godina, koliko se profesionalno bavi skijanjem, uspjela da osvoji veliki broj medalja i zabilježi odlične rezultate u skijaškim takmičenjima širom zemlje, ali i regiona i Evrope.

Dragoljevićeva je nedavno postavila svoj najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri, a to je 44. mjesto na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, održanom u Italiji, a pored toga njenu karijeru krasi pet nacionalnih titula prvaka BiH i tri zlatna odličja na međunarodnim trkama u zemljama regiona, kao i mnoštvo drugih medalja sa različitih takmičenja.

- Skijanjem sam počela da se bavim od moje 9. godine, a moj matični klub za koji nastupam je Ski klub „Jahorina“ iz Pala, u kojem mi pružaju veliku podršku. Ljubav prema skijanju prenio mi je otac Ognjen Dragoljević, inače profesionalni trener u alpskom skijanju i trenutno glavni trener muške skijaške reprezentacije BiH. Zahvaljujući njemu ja sam izabrala ovaj sport – kaže za portal Katera Nikolina Dragoljević.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Dragoljevićeva ističe da je tokom odrastanja i treniranja shvatila da njena ljubav prema ovom sportu sve više raste, a već na prvim trkama, bez ijednog treninga pred trku, osvojila je dvije bronzane medalje, te ubrzo postala i prvak BiH.

- Moj dosadašnji najbolji rezultat je 44. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kortini d'Ampeco, u Italiji, a pored toga pet puta sam bila državni prvak, osvajala tri puta prvo mjesto na međunarodnim takmičenjima, učestvovala na dječijim FIS međunarodnim trkama u zemljama širom Evrope i plasirala se u prvih 15 – kaže Dragoljevićeva.

Ona kaže da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima, te dodaje da je ostvarila i više od očekivanog, s obzirom da je imala mnogo povreda u prethodnom periodu i da je zbog njih odsustvovala sa dosta treninga, koji su, kako kaže, veoma važni za dobre rezultate.

- U dječiju reprezentaciju nije bilo lako ući. Pored toga što su se računali bodovi za ulazak u reprezentaciju, imali smo i kvalifikacione trke pred svako međunarodno FIS takmičenje. Onaj koji bude najbrži u svojoj kategoriji može da nastupi na nekom međunarodnom FIS takmičenju – pojašnjava Dragoljevićeva.

Kaže  da su joj tokom treniranja u dječijem skijanju najveći uspjesi bili to što se svaki put uspjela izboriti za ulazak u nacionalni tim, kao i to što je bila državni prvak u slalomu i veleslalomu dugi niz godina na takmičenjima u zemljama regiona.

- Pored mene, najveće nade bh. skijanja su trenutno Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i Marko Šljivić, koji su na višem nivou takmičenja poput Svjetskog kupa i Evropa kupa, a od juniora  bih izdvojila moje kolege iz reprezentacije Dinu Terzića, Esmu Alić, Teodoru Filipović i Milovoja Mačara – kaže Dragoljevićeva.

Slika

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji/foto: Privatna arhiva

Dragoljevićeva kaže da je veliki uspjeh samo otići na jedno svjetsko prvenstvo u skijanju, a kamoli ostvariti dobar rezultat na istom.

- Sa mnom su se takmičile djevojke koje su starije i po 20 godina od mene, a više od polovine moje konkurencije na SP su takmičari iz Svjetskog kupa, koje je najviši nivo takmičenja, te samim tim su imali i više treninga i iskustva od mene. Zbog povrede skočnog zgloba nisam skijala godinu i po dana prije ove sezone, a imala sam i svega dva treninga u veleslalomu pred ovu trku. Uzevši sve u obzir, ja sam jako zadovoljna svojim rezultatom  - kaže Dragoljevićeva.

S obzirom da je 2020. godinu provela van staze zbog povrede, za Nikolinu Dragoljević 2021. godina počela je odlično.

- U ovoj godini sam, pored navedenog, osvojila i drugo mjesto u slalomu i treće u veleslalomu na SES kupu u Kolašinu, kao i drugo mjesto u slalomu na Jahorini i drugo mjesto u slalomu na Državnom prvenstvu na Bjelašnici. Sezona je još uvijek u toku, tako da očekujem još dobrih rezultata – kaže Dragoljevićeva.

Pred njom je i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Bugarskoj, a Nikolina nam kaže da će dati sve od sebe da ostvari što bolji rezultat na pomenutom takmičenju i da svoju državu predstavi u najboljem svjetlu.

Njen najveći san i glavni cilj u budućnosti je da izbori plasman na Zimske olimpijske igre, kao i da osvoji bodove na Svjetskom kupu i da se takmiči sa najboljim na svijetu.

- Koliko je taj cilj realan i ostvariv vidjećemo. U BiH nemamo dovoljno uslova, novca i podrške da bismo bili konkurentni sa zemljama koje su na samom vrhu u ovom sportu, ali ja ću dati sve od sebe i istrajati da ostvarim svoje ciljeve i želje – kaže Dragoljevićeva.

Nikolina Dragoljević je rođena 2003. godine. Od svoje devete godine bavi se skijanjem i trenira u Ski klubu „Jahorina“ iz Pala. Trenutno je treći razred srednje turističke škole u SŠC „Pale“.

 

 

Autor: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    6h 44m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 40m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 24m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 36m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 9m
    0