Ништа од јефтинијег меса и хљеба

04.10.2023. 08:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Основне животне намирнице попут хљеба (брашно), јаја, уља и меса нису се нашле на списку од 50 производа с ознаком "нула одсто марже", који ће крајем ове седмице бити у продаји у 22 трговачка ланца широм Републике Српске, а шансе да се њима допуни поменута листа тренутно су равне нули.

То се закључује из разговора са произвођачима, који за "Независне новине" поручују да ни до краја ове године грађани не могу очекивати да ће у додатној мјери уштедјети приликом куповине свакодневних потрепштина.

Но, прво смо, како је и ред, мишљење потражили од потрошача.

Они су, истичу, задовољни чињеницом што ће до Нове године мање плаћати поједине производе, а којих ће, поред поменутих 50 са нултом маржом, бити и више стотина који ће бити дјелимично снижени.

- Што се тиче производа - има и млијеко, јогурт, кисела павлака, али додуше има и тиролска салама, као и шункарица. Ту су парадајз, џемови, затим детерџенти за веш и суђе, дакле имамо и оно што се тиче те кућне хемије - каже Недељка Илијић, предсједница Удружења грађана "Оаза" из Требиња.

Међутим, она не крије да је списак производа требало да има веће приоритете.

- По неком нашем мишљењу требало би кренути и са снижењем цијена основних животних намирница: брашно, шећер, наравно уље. Али, не значи да ће се сада стати с овим што имамо, вјероватно ће се проширивати списак тих производа. Добро је да је препознато и да се ради на помоћи грађанима у Републици Српској, како би се ова економска ситуација ублажила на било који начин - сматра Илијићева.

Брашно јесте јефтиније, али су плате повећане, гласи одговор Саше Тривића, власника "Крајина класа" и ланца пекара "Мања" на наше питање да ли он као власник пекара размишља о појефтињењу хљеба.

Тривић истиче да ниједан произвођач хљеба нема јединствену цијену овог производа и да свако прави своју калкулацију.

- И поред пада цијене брашна евидентно је да плате расту и све што смо зарадили на брашну изгубили смо на платама. Зато остаје на сваком пекару да процијени има ли могућност да коригује цијене надоље или нема, у зависности наравно од своје продуктивности и финансијског стања. Ми засад немамо никакву намјеру да коригујемо цијене. Кад прође година видјећемо какав је финансијски резултат јер смо задњих неколико година претрпјели огромну финансијску кризу, а сада поправљамо то стање - поручио је Тривић.

Готово идентична ситуација је и када је у питању месо... Домаћи произвођачи тврде да је ова година била катастрофална, те да ће цијенама дириговати увозници.

- Много свиња је овдје убијено због ове болести, фармери нису узгајали довољно ни товне јунади јер су имали проблем с увозом телади и то је преполовљена производња. Зато комплетну ситуацију и цијене диригује увознички лоби и од њих ће зависити све. Домаћи се практично неће питати ништа - рекао је за "Независне новине" Лазо Шешић, власник ланца бањалучких месница "Код Лазе".

И цијена домаћег воћа сачекаће на снижење у маркетима у Српској, а грађани ће као и досад у кесе паковати увозно.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, појашњава да велики трговачки ланци користе увозно воће јер домаћи произвођачи нису у могућности да подмире такве потребе.

- Ми ове године имамо јако малу производњу и лош квалитет воћа. Углавном је то све отишло у индустрију, а на тезгама ће бити увозно воће, али, ево, ми имамо информације да је то воће које се овдје увози јефтиније у Европи него што га држе код нас. Очигледно је да тржни центри и маркети немају слуха - наводи Дојчиновић, који је огорчен причом о снижењу и маржама.

- То што су они рекли да ће снизити марже, па они су прво те цијене повећали ненормално. Они имају своје посредничке фирме, то су властите двије фирме - једну која ради велепродају и једну која им ради малопродају. Један од кључних проблема јесте што су они сами измислили да регулишу цијене. Ми ту не можемо утицати, то не може ни Влада РС, нико. Јер пазите, они као сад скидају маржу три или пет одсто, а на основу произвођачке цијене они су то дигли два или три пута - појаснио је он.

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара РС, каже да су они спремни да изађу у сусрет по питању снижења цијена, али да их у овом случају нико није контактирао.

- Ми бисмо сигурно могли понудити оно чиме располажемо. Ево, с обзиром на то да иде зима, имамо на стању купус за киселење, имамо кромпир и тако даље. Могу да гарантујем да би се произвођачи укључили у ову причу, али нико нас није контактирао, не знамо ни ко су ти маркети, да ли је неко са ким сарађујемо. Ево, надам се да ће ово сад што сам рекао можда пробудити причу - поручио је Илић.

 

Аутор: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ
Без договора о нижој цијени хљеба Без договора о нижој цијени хљеба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 18m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 46m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 52m
    0