Ништа од појефтињења хљеба у Српској

06.07.2023. 08:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако су цијене брашна у Републици Српској ниже за око 20 одсто, то није смањило високе цијена хљеба и пекарских производа.

Пекари су, како тврде саговорници "Независних новина", ниже цијене брашна искористили да повећају плате радницима.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су млинари у посљедња два мјесеца постепено снизили цијене брашна за око 20 одсто.

- У односу на претходна два мјесеца цијене су ниже, односно врећа брашна је сада око 25 КМ, а била је 30 марака или више - рекао је Кос.

Према његовим ријечима, појефтињење би било и веће да млинари нису имали велике количине прошлогодишњих залиха.

- Млинари имају скупе прошлогодишње залихе, али ако се ове године настави низак цјеновни ниво пшенице, онда је могуће да дође до још већег појефтињења - рекао је Кос, додајући да је ово остварљиво само уколико се продају старе залихе.

Саша Тривић, предсједник Удружења уније послодаваца РС и власник "Крајина класа", те ланца пекара "Мања", истиче за "Независне новине" да цијене брашна ипак нису на том нивоу који би омогућио ниже цијене хљеба и осталих производа.

- Да би дошло до појефтињења у пекарама, потребно је да цијена брашна буде око 0,50 фенинга - рекао је Тривић.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, рекао је за "Независне новине" да су пекари били принуђени да радницима подигну плате, односно да су ниже цијене брашна искористили да задрже раднике, умјесто да смање цијену хљеба.

- Евидентно је да су цијене брашна ниже, али сва та разлика је отишла у веће плате радника, јер имамо велике проблеме да пронађемо раднике за рад у пекарама - навео је Пелемиш.

Према његовим ријечима, тренутне цијене пшенице су ниже за око 0,20 фенинга у односу на претходну годину.

- Цијена брашна по килограму тренутно се креће од 0,73 до 0,80 фенинга, зависно од типа брашна, али и квалитета, а крајем прошле године цијена је била од 0,90 до 1,10 КМ по килограму - истакао је Пелемиш.

С обзиром на то да је жетва пшенице у току, Пелемиш истиче да је овогодишњи принос лош.

- Млинари истичу да је род веома лошег квалитета, али и то да су приноси мањи, те мислим да ћемо морати да увозимо пшеницу из Мађарске - рекао је Пелемиш.

Према његовим ријечима, комбиновањем наше и пшенице из Мађарске, која је бољег квалитета, добиће се солидно брашно за пекарску индустрију у Српској.

- Остаје нам да видимо до краја жетве какви ће бити приноси, па онда можемо говорити о конкретним цијенама - рекао је Пелемиш.

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 30m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 39m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 44m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 27m
    0