Њемачка обуставила четири инфраструктурна пројекта у Српској вриједна 105 милиона евра

09.08.2023. 14:14
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Њемачка је одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској чија је вриједност 105 милиона евра, саопштила је Амбасада Њемачке.

У Амбасади наводе да је Њемачка савезна влада одлучила да допусти да истекну четири инфраструктурна пројекта у Републици Српској укупне вриједности од 105 милиона евра и да се „на тај начин сукцесивно окончају“.

- Позадина тога је наставак сецесионистичке политике Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика. О овој одлуци обавијештени су Министарство спољних послова БиХ и пројектни партнери. Ријеч је о пројектима рехабилитације хидроелектране Требиње (фаза три и четири), вјетропарка Хргуд, те збрињавање отпадних вода у Градишци. Посљедњи поменути пројекат је предмет сарадње са Швајцарском – наведено је у саопштењу амбасаде.

Додали су да је Њемачка влада у априлу прошле године одлучила да испрва привремено заустави четири инфраструктурна пројекта као реакцију на одлуке Народне скупштине Републике Српске од децембра 2021. године о враћању надлежности.

- Међутим, није дошло до повлачења сецесионистичких мјера које је тражила Њемачка влада. Умјесто тога, предсједник и Влада Републике Српске наставили су с ескалацијом политичке кризе. Савезна влада Њемачке је стога сада донијела одлуку да неће поново покретати обустављене пројекте – тврде у амбасади.  

Истакли су да ће пројекти сукцесивно бити окончани у складу с уговором.

- Ова одлука се експлицитно не односи на остале пројекте њемачке развојне сарадње који се реализују на нивоу БиХ или региона Западног Балкана, укључујући и Републику Српску, као ни на сарадњу с цивилним друштвом – навели су из Амбасаде Њемачке у БиХ.

Нагласили су да Њемачка подржава приближавање БиХ Европској унији.

- Њемачка је спремна даље интензивирати сарадњу са БиХ, како у Федерацији тако и у Републици Српској. Темељни захтјев је, међутим, очување мира, владавине права и територијалног интегритета државе БиХ – стоји у саопштењу.

Пише: Анита Јанковић Речевеић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Bože 09.08.2023. 15:46
  Kako se samo usudjuju ne dati nam njihove pare! Fašisti
 • Generic placeholder image
  Brat 09.08.2023. 14:21
  Divni, dobronamjerni Njemci.. <3
  Fasista u Njemackoj vise nego igdje u Evropi
Повезане вијести
Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
Шаку лијекова мијења један, али... Шаку лијекова мијења један, али...
Куповина стана у Српској немогућа мисија, а ни опремање није јефтино Куповина стана у Српској немогућа мисија, а ни опремање није јефтино
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 1m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 30m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 1m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 16m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 32m
  2