Njemačka obustavila četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj vrijedna 105 miliona evra

09.08.2023. 14:14
2
IZVOR: glassrpske.com

Njemačka je odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj čija je vrijednost 105 miliona evra, saopštila je Ambasada Njemačke.

U Ambasadi navode da je Njemačka savezna vlada odlučila da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti od 105 miliona evra i da se „na taj način sukcesivno okončaju“.

- Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo spoljnih poslova BiH i projektni partneri. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje (faza tri i četiri), vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom – navedeno je u saopštenju ambasade.

Dodali su da je Njemačka vlada u aprilu prošle godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti.

- Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte – tvrde u ambasadi.  

Istakli su da će projekti sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom.

- Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom – naveli su iz Ambasade Njemačke u BiH.

Naglasili su da Njemačka podržava približavanje BiH Evropskoj uniji.

- Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju sa BiH, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države BiH – stoji u saopštenju.

Piše: Anita Janković Rečeveić

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Bože 09.08.2023. 15:46
    Kako se samo usudjuju ne dati nam njihove pare! Fašisti
  • Generic placeholder image
    Brat 09.08.2023. 14:21
    Divni, dobronamjerni Njemci.. <3
    Fasista u Njemackoj vise nego igdje u Evropi
Povezane vijesti
Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravilima Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravi...
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    13h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    11h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    10h 43m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    10h 48m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    9h 51m
    1