Њемачка престаје куповати руски угаљ и нафту

13.07.2022. 11:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Њемачка ће у потпуности престати куповати руски угаљ 1. августа и руску нафту 31. децембра, што ће означити велику промјену у извору снабдијевања земље енергијом, рекао је замјеник министра финансија Јeрг Кукис на конференцији у Сиднеју.

Кључни изазов који је пред нама биће попуњавање огромне празнине која ће остати када се Европска унија одвикне од 158 милијарди кубних метара гаса које Русија испоручује годишње, рекао је Кукис.

- Бићемо без руског угља за неколико седмица - рекао је он за Сиднејски енергетски форум, чији су заједнички домаћини аустралска влада и Међународна агенција за енергију.

Русија је раније испоручивала 40 посто њемачког угља и 40 посто нафте, рекао је он.

- Свако ко познаје историју нафтовода Дружба, који је већ био оруђе совјетске империје над источном Европом, ослободити се те зависности није тривијална ствар, али то је ствар коју ћемо постићи за неколико мјесеци - рекао је Кукис.

Њемачка убрзано развија терминале за увоз укапљеног природног гаса (ЛНГ) како би помогла попунити јаз у опскрби гасом, али је нагласио да, иако би Сједињене Државе и Катар могли заједно испоручити око 30 милијарди кубних метара гаса у ЛНГ облику у Европу, то је и даље оставило огроман јаз .

- Не можемо само замислити да овај проблем нестане - рекао је Кукис.

Рекао је да ће, док је Њемачка била фокусирана на прелазак на нето нулте емисије и недавно увела законе за убрзање развоја пројеката обновљиве енергије, гас био од суштинског значаја за промјену, преноси Klix.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан кад је срушена "Гвоздена завјеса" Дан кад је срушена "Гвоздена завјеса"
Приведена четири дјечака узраста 12 до 14 година због пријетњи наставнику у школи Приведена четири дјечака узраста 12 до 14 година због пријетњи наставнику у школи
Цијене нафте у порасту Цијене нафте у порасту
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 5m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 12m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  6h 19m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 10m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  8h 17m
  1