Ноћас звјездани спектакл – киша метеора

12.08.2019. 15:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

За неколико сати на небу ће бити видљива најинтензивнија киша метеора овог љета, својеврсни небески спектакл који у ово доба године изводе звијезде падалице.

По предвиђањима, управо вечерас након 22 часа до свитања на небу би требало да буде најктивнији период метеорског роја Персеида, односно то би требало да буде најбољи период за посматрање овог феномена, који иначе почиње још од 17. јула и траје до 24. августа.

Ови ројеви су најчешће остаци комета које на путу око Сунца пресјецају Земљину путању, а у том периоду,наиме, Земља се мимоилази са кометом Свифт Татл.

Киша метеора се, иначе, посматра голим оком,лежећи на тлу, а за посматрање је најбоље наћи мјесто удаљено од градске свјетлости, по могућности на узвишењу, гдје дрвеће не заклања поглед.

Ове године, истичу стручњаци, угођај би мало могао да поквари мјесец који ће у то вријеме бити готово пун, па ће смањивати видљивост.

– За појаву метеорског роја је својствено то да се метеори не појављују насумице са свих страна, већ као да извиру из једне области на небу. Овакво извориште из кога се метеори радијално, односно зракасто шире назива се радијант. Метеорски рој добија име по сазвежђу унутар кога се налази радијант, или по некој сјајној звијезди у чијој близини је то извориште – истичу звјездари.

Током године је могуће посматрати много метеорских ројева, а најпознатији је управо метеорски рој Персеида, јер су активни током љета, када је лијепо вријеме па га је могуће удобно посматрати.

Стручњаци истичу да је овај рој и један од најбогатијих метеорима.

А ако вјерујете и у легенде које говоре да треба замислити жељу када видите звијезду падалицу, вечерас је одлична прилика и за то.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Прва киша метеора у 2024. у првим данима јануара Прва киша метеора у 2024. у првим данима јануара
Ово је будућност маркетинга, рекламни панои на небу (ВИДЕО) Ово је будућност маркетинга, рекламни панои на небу (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    14h 48m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    15h 5m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    9h 45m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    14h 10m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    15h 41m
    5