Ного: „Нема здравља без менталног здравља“

10.11.2022. 12:16
1
ИЗВОР: katera.news

Убрзан начин живота, свакодневне обавезе и стрес све чешће доводе до разних менталних обољења, на које није имуна ниједна старосна категорија.

Да је број пацијената са менталним обољењима у порасту за Катера портал потврдио је Слободан Ного, руководилац Центра за ментална обољења у Источном Сарајеву.

Ного наводи да се Центру за ментално здравље у Источном Сарајеву јављају пацијенти свих старосних група, највише они који пате од анксиозности, депресије, несанице, а највећи проблем представља чињеница да они који имају мало теже психичке проблеме најчешће тога нису ни свјесни.

- Лијечење у овом центру је по принципу добровољног пристанка, али они који имају акутне психозе или тежа обољења ријетко се добровољно јаве. Такве пацијенте, најчешће, неко од чланова породице доведе на преглед – истиче Ного.

Према његовим ријечима, Центар нема начине и механизме да такве пацијенте примора на лијечење, а врло су честе и ситуације да молбе њихових најближих да оду на лијечење не уроде плодом.

Како истиче, пракса је показала да су пацијенати са проблемима  алкохолизма и зависности, изазване употребом разних психоактивних супстанци, они који најчешће неће да признају постојање проблема.

Ного је, у изјави за наш портал, нагласио да је пандемија вируса короне довела до повећања пацијената са неким психичким проблемима, карактеришући тај период као веома стресан за све грађане.

- Код људи се временом скупљао стрес који је кулминирао у том периоду. Око 10-20 одсто људи је имало разних компликација изазваних короном, као што су мождани и срчани удари, али и психички проблеми. Највећи број пацијената послије короне јавио се са проблемима анксиозности и депресије, проузрокованих неизвјесношћу ситуације која је владала – навео је он.

Ного истиче да се ради на разбијању табуа у нашој средини, те да је велики број наших суграђана, вођен примјерима са Запада гдје људи редовно посјећују психијатре и психологе, увидио значај психијатра.

- Важно је нагласити да се тренутно на Западу, чека и по неколико мјесеци за третман код психолога и психотерапеута, док је код нас могуће термин добити скоро одмах. Мислим да је наше одјељење примарне здравствене заштите на завидном нивоу, услуга је иста, лијекови су исти – нагласио је он.

Ного је истакао да су људи, нажалост, битности менталног здравља свјесни само када се нешто лоше деси, те да је важно запамтити да нема здравља без менталног здравља.

Он наглашава важност правовременог прегледа и лијечења, истичући да је ријеч о обољењу као и сваком другом, али с битном разликом да је мозак само један и не може се замијенити.

- Исто као што неко има шећерну болест, проблеме са срцем или било какав проблем, те иде код љекара специјалисте, треба тако и да дође код психијатра – нагласио је он.

Он је нагласио да је важно подизати свијест и менталном здрављу и обољењима, наглашавајући да се само правим лијечењем може доћи до напретка.

- За лијечење је важно да људи увиде и признају да имају проблем. Иначе, долази до нових прблема као што су набављање и конзумирање лијекова на погрешан начин или окретање пороцима – наглашава он.

Ного савјетује свима који не могу сами да се изборе са проблемима да потраже професионалну помоћ истичући да успјешност лијечења зависи од спремности особе да сарађује и прихвати помоћ. Како каже, свака особа је прича за себе, те је најбоље лијек дефинисати у разговору са стручном особом, а сви они који желе Центар за ментално здравље могу контактирати на број телефона 057/230-880.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Svjedok 12.11.2022. 06:47
    Olako i neodgovorno prepisivanje lijekova, koji potencijalno predstavljaju legalne droge, kao rezultat površnog i nezainteresovanog pristupa pacijentu, nanosi više štete nego koristi, kako pojedincu, tako i porodici i društvu. Stvarate armije zombija koji su ovisnici o legalnim drogama i koji ne mogu voditi funkcionalne živote, ne mogu voditi računa o sebi, a kamoli biti zdravi i ostvariti svoje potencijale. Nekada su terapije u vidu redovnih razgovora sa ugroženim pojedincima daleko djelotvornije od kljukanja kojekakvim legalnim drogama. Naravno tako nešto zahtijeva veću uključenost i predanost odgovarajuće struke, za što izgleda ne postoji interes, a ni volja. Najlakše je pojedinca navući na legalne droge i imate i posao i pacijenta do kraja života. A to nije nikakvo postignuće - to je propast svih nas!
Повезане вијести
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
Организован сусрет писаца Русије и Српске и уручена донација књига Организован сусрет писаца Русије и Српске и уручена донација књига
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
    6h 40m
    0
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    9h 31m
    0
  • Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
    23h 32m
    0
  • Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
    10h 21m
    0