Nokia и Телеком Србија/Мтел верификују 600Gbit/s оптичку мрежу дужу од 600 км

16.08.2022. 12:04
0
ИЗВОР: katera.news

Nokia је данас објавила успјешно тестирање брзине преноса од 600Gbit/s на оптичким транспортним мрежама Телекома Србија и Мтел-а, на дужини већој од 600 км, између Бања Луке и Београда.

За тест је коришћена опрема Nokia 1830 PSS (Photonic Service Switch), коју покреће његов PSE-Vs чипсет, и постављен је темељ за будући раст, чиме би се задовољиле потребе за малим кашњењем у саобраћају виског капацитета, који омогућује транспорт 100GE и 400GE сервиса.

Поред конекција дугог домета од града до града, Телеком Србија ће инсталисати фамилију уређаја 1830 PSS (PSS-16 i PSS-8x) у два нова регионална прстена, да би обезбиједила сљедећу генерацију мрежа високе скалабилности, заснованих на мултиплексирању по таласним дужинама (WDM), за потребе својих резиденцијалних и пословних корисника.

- Поносни смо на наше стално партнерство са Телекомом Србија и подржавамо групу у остваривању њене стратегије за одржавање вођства на тржишту телекомуникационих сервиса и садржаја у региону Балкана – рекао је Николас Алмендр, замјеник предсједника Europe Nokia Optical Networks.

- Настављамо да инвестирамо у најновију WДМ технологију да бисмо нашим корисницима пружили услуге у рјешавању потребе за већим поротоком саобраћаја, захтјева за мањим кашњењем и агилношћу у конфигурацији саобраћаја – истакли су извршни директор за технику Телекома Србија Ђорђе Маровић и извршни директор за технику Мтел-а Милан Алексијевић.

У пробном периоду преко постојеће OTN/DWDM мреже Мтел-Телеком Србија, Nokia је демонстрирала пренос сигнала капацитета 600Gbit/s на дужини већој од 600км, који се састоји од 6 спанова, преко C-F ROADM чворишта.

Конфигурацијом сигнала преко 100GHz WDM канала постојеће OTN/DWDM мреже, Телеком Србија и Мтел ће имати могућност да максимализују капацитет, перформансе, као и оперативну ефикасност, притом снижавајући TCO за транспортну мрежу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
"Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел "Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 58m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 54m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 58m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 51m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 48m
    0