Нова посљедица лоших одлука власти у Палама

04.03.2020. 21:16
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Након што је новосадска фирма “Галенс” одустала од градње хотела на локацији срушеног хотела “Јахорина”, за шта је била спремна да уложи чак 130 милиона марака, компанија “Батагон” је запријетила обустављањем реконструкције хотела Бистрица. У оба случаја као разлог се наводе потези руководства општине Пале који су штетни за инвеститоре.

“Батагон Интернатионал АГ” из Швајцарске послао је допис Надзорном одбору Олимпијског центра Јахорина у коме их обавјештава да ће бити принуђени да обуставе инвестицију од 50 милиона КМ у хотел Бистрица, ако општина Пале не укине одлуке о подизању висине ренте и цијене уређења грађевинског земљишта.

Иначе, Батагон је у јануару 2019. у поступку јавне продаје купило хотел Бистрица са земљштем испод хотела и земљиштем неопходним за редовну употребу за 5.985.900 КМ.

– Посебно наглашавамо да је након куповине хотела Бистрица од стране “Батагон Интернатионал АГ” односно друштва Бат Хотел д.о.о. настављен радни однос свих 101 запослених у хотелу, при чему су задржане висине примања за све запослене раднике и редовно су плаћана средства за пензијско и инвалидско осигурање. Наше друштво је специјализовано за инвестирање у различитим сегментима реалног и финансијског сектора. Послујемо у већем броју земаља региона и у свакој од њих на територији општине на којој смо инвестирали били смо дободошли и имали подршку локалне самоуправе, а што није случај на територији општине Пале – пише у допису “Батагона”, у коме моле и Владу Републике Српске да подржи инвеститоре и стопира одлуке неповољне за њих.

Слика

– Ми као друштво бићемо приморани да привремено зауставимо инвестицију од 50 милиона КМ, а која се односи на изградњу и реконструкцију хотела Бистрица – пише у допису који је у посједу Српскаинфо.

Подјећамо, претходно је одлуком начелника општине Пале Бошка Југовића, непосредном погодбом продато скоро 5.000 квадрата општинског земљишта Аци Станишићу, које обухвата и дио ски-стаза на Јахорини, по цијени од свега 300 КМ по квадрату, иако је постојао договор са руководством РС и ОЦ “Јахорина” да на том подручју нема продаје земљишта у власништву општина и Српске.

Слика

Колико је та продаја била штетна, показује и чињеница да је цијена квадрата општинског земљишта на подручју Јахорине износила чак 1.080 КМ на посљедњој лицитацији коју је организовала општина Пале.

Посљедица свега је да је и потенцијално највећи инвеститор у Републици Српској, новосадска фирма “Галенс”, одустала од градње хотела на локацији срушеног хотела “Јахорина”, за шта је била спремна да уложи чак 130 милиона марака.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sava 06.03.2020. 10:40
    Neko je oduvijek znao šta je Batagon, neki će tek saznati. Adresirano na predsednika nadzornog odbora?! Koji spin mafije! Sipa odavno istrazuje Eleka, samo polako!
Повезане вијести
Стање стабилно, водостаји Дрине и Ћехотине испод редовне коте одбране од поплава Стање стабилно, водостаји Дрине и Ћехотине испод редовне коте одбране од поплава
Отказана пливања за Часни крст на Ћехотини и Бистрици Отказана пливања за Часни крст на Ћехотини и Бистрици
Средњовјековни градови у кањону Бистрице и Ћехотине Средњовјековни градови у кањону Бистрице и Ћехотине
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 24m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 8m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 35m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    1h 53m
    0