Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево

25.04.2024. 10:22
0
ИЗВОР: katera.news

Састанак начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића и начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића на тему помоћи матурантима за матурско вече одржан је јутрос у Општини Источна Илиџа.

Ове општине ће, како је договорено, и ове године наградити матуранте Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и Средње школе „28. јуни“ са, сада већ традиционалном новчаном подршком у износу од 100 КМ.

Овај вид подршке при набавци матурских хаљина и одијела додијелиће се 313 матураната, који ове године завршавају средњу школу.

Највише матураната долази из општине Источна Илиџа, те Источног Новог Сарајева, али нису заборављени матуранти из других општина у саставу града Источног Сарајева, па новчану помоћ остварују сви матуранти. Једини услов је да матуранти завршавају једну од наведених школа.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Божовић је подсјетио да су ове општине и прошле године на исти начин помогле матурантима, као и да је ријеч о лијепој прилици да се помогне ученицима који окончавају средњошколско образовање.

- Ово је наш допринос и прилика да наградимо нашу будућност, нашу дјецу која из основних и средњих школа излазе са великим знањем, захваљујући преданости својих наставника и професора. На овај начин желимо да им дамо додатан стимуланс, уз наду се да ће своје образовање наставити на неком од факултета у Универзитету у Источном Сарајеву – рекао је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, ове двије локалне заједнице активно раде на томе да унаприједе и побољшају живот и стандарад свих становника.

- Укључили смо се у суфинансирање школа у природи за основце, у суфинансирање одлазака на екскурзије, а оно што проводимо кроз пронаталитетну политику се, бар што се тиче општине Источна Илиџа, из године у годину усавршава. Нека и ово буде допринос наше двије локалне заједнице, као један лијеп пројекат, који ће се и у будућности наставити. Наравно, да то не буду једина давања која се из буџета општина за ове прилике дају – навео је Божовић, истичући да на овај начин стварају позитиван амбијент на подручју цијелог града.

На тај начин, каже, шаљу поруку свим људима у Српској да могу остварити сарадњу и дјеловати на неким пројектима који не треба да буду дио политике.

Да је ријеч о лијепој иницијативи сагласан је и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

- Можда и није велики износ, али свакако ће допринијети растерећењу кућног буџета. Сигурно је да овдје неће бити крај помоћи овој дјеци, јер ако, како је већ рекао Божовић, наставе студирање на Универзитету, обје општине ће бити на услузи кроз давања одређених стипендија и подстицаја за њихово школовање, а касније за њихово усавршавање – објаснио је Катић, напомињући да износ остварују сви матуранти, јер не желе да раздвајају дјецу.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, ове двије лоалне заједнице ће заједнички помоћи и свим угроженим породицама чија дјеца треба да иду на екскурзију.

- Ни ту нећемо правити подјеле, јер желимо да помогнемо некоме ко заиста нема финансијских могућности да пошаље дијете на екскурзију – рекао је Катић.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 51m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 49m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 15m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 30m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 9m
    0