Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo

25.04.2024. 10:22
0
IZVOR: katera.news

Sastanak načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića na temu pomoći maturantima za matursko veče održan je jutros u Opštini Istočna Ilidža.

Ove opštine će, kako je dogovoreno, i ove godine nagraditi maturante Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i Srednje škole „28. juni“ sa, sada već tradicionalnom novčanom podrškom u iznosu od 100 KM.

Ovaj vid podrške pri nabavci maturskih haljina i odijela dodijeliće se 313 maturanata, koji ove godine završavaju srednju školu.

Najviše maturanata dolazi iz opštine Istočna Ilidža, te Istočnog Novog Sarajeva, ali nisu zaboravljeni maturanti iz drugih opština u sastavu grada Istočnog Sarajeva, pa novčanu pomoć ostvaruju svi maturanti. Jedini uslov je da maturanti završavaju jednu od navedenih škola.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Božović je podsjetio da su ove opštine i prošle godine na isti način pomogle maturantima, kao i da je riječ o lijepoj prilici da se pomogne učenicima koji okončavaju srednjoškolsko obrazovanje.

- Ovo je naš doprinos i prilika da nagradimo našu budućnost, našu djecu koja iz osnovnih i srednjih škola izlaze sa velikim znanjem, zahvaljujući predanosti svojih nastavnika i profesora. Na ovaj način želimo da im damo dodatan stimulans, uz nadu se da će svoje obrazovanje nastaviti na nekom od fakulteta u Univerzitetu u Istočnom Sarajevu – rekao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, ove dvije lokalne zajednice aktivno rade na tome da unaprijede i poboljšaju život i standarad svih stanovnika.

- Uključili smo se u sufinansiranje škola u prirodi za osnovce, u sufinansiranje odlazaka na ekskurzije, a ono što provodimo kroz pronatalitetnu politiku se, bar što se tiče opštine Istočna Ilidža, iz godine u godinu usavršava. Neka i ovo bude doprinos naše dvije lokalne zajednice, kao jedan lijep projekat, koji će se i u budućnosti nastaviti. Naravno, da to ne budu jedina davanja koja se iz budžeta opština za ove prilike daju – naveo je Božović, ističući da na ovaj način stvaraju pozitivan ambijent na području cijelog grada.

Na taj način, kaže, šalju poruku svim ljudima u Srpskoj da mogu ostvariti saradnju i djelovati na nekim projektima koji ne treba da budu dio politike.

Da je riječ o lijepoj inicijativi saglasan je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

- Možda i nije veliki iznos, ali svakako će doprinijeti rasterećenju kućnog budžeta. Sigurno je da ovdje neće biti kraj pomoći ovoj djeci, jer ako, kako je već rekao Božović, nastave studiranje na Univerzitetu, obje opštine će biti na usluzi kroz davanja određenih stipendija i podsticaja za njihovo školovanje, a kasnije za njihovo usavršavanje – objasnio je Katić, napominjući da iznos ostvaruju svi maturanti, jer ne žele da razdvajaju djecu.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, ove dvije loalne zajednice će zajednički pomoći i svim ugroženim porodicama čija djeca treba da idu na ekskurziju.

- Ni tu nećemo praviti podjele, jer želimo da pomognemo nekome ko zaista nema finansijskih mogućnosti da pošalje dijete na ekskurziju – rekao je Katić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bol roditelja ubijenog dječaka Gorana Bozala ne jenjava decenijama Bol roditelja ubijenog dječaka Gorana Bozala ne jenjava decenijama
U Istočnom Sarajevu rođena jedna beba U Istočnom Sarajevu rođena jedna beba
Blagoju Markoviću i Marku Stevanoviću uručene nagrade za najbolje poslovne ideje Blagoju Markoviću i Marku Stevanoviću uručene nagrade za najbolje poslovne ideje
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  8h 56m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  13h 38m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  7h 38m
  2
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  7h 51m
  0
 • Leci sa porukom „Ne u NATO“ na više lokacija u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  13h 8m
  2