Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo

25.04.2024. 10:22
0
IZVOR: katera.news

Sastanak načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića na temu pomoći maturantima za matursko veče održan je jutros u Opštini Istočna Ilidža.

Ove opštine će, kako je dogovoreno, i ove godine nagraditi maturante Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i Srednje škole „28. juni“ sa, sada već tradicionalnom novčanom podrškom u iznosu od 100 KM.

Ovaj vid podrške pri nabavci maturskih haljina i odijela dodijeliće se 313 maturanata, koji ove godine završavaju srednju školu.

Najviše maturanata dolazi iz opštine Istočna Ilidža, te Istočnog Novog Sarajeva, ali nisu zaboravljeni maturanti iz drugih opština u sastavu grada Istočnog Sarajeva, pa novčanu pomoć ostvaruju svi maturanti. Jedini uslov je da maturanti završavaju jednu od navedenih škola.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Božović je podsjetio da su ove opštine i prošle godine na isti način pomogle maturantima, kao i da je riječ o lijepoj prilici da se pomogne učenicima koji okončavaju srednjoškolsko obrazovanje.

- Ovo je naš doprinos i prilika da nagradimo našu budućnost, našu djecu koja iz osnovnih i srednjih škola izlaze sa velikim znanjem, zahvaljujući predanosti svojih nastavnika i profesora. Na ovaj način želimo da im damo dodatan stimulans, uz nadu se da će svoje obrazovanje nastaviti na nekom od fakulteta u Univerzitetu u Istočnom Sarajevu – rekao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, ove dvije lokalne zajednice aktivno rade na tome da unaprijede i poboljšaju život i standarad svih stanovnika.

- Uključili smo se u sufinansiranje škola u prirodi za osnovce, u sufinansiranje odlazaka na ekskurzije, a ono što provodimo kroz pronatalitetnu politiku se, bar što se tiče opštine Istočna Ilidža, iz godine u godinu usavršava. Neka i ovo bude doprinos naše dvije lokalne zajednice, kao jedan lijep projekat, koji će se i u budućnosti nastaviti. Naravno, da to ne budu jedina davanja koja se iz budžeta opština za ove prilike daju – naveo je Božović, ističući da na ovaj način stvaraju pozitivan ambijent na području cijelog grada.

Na taj način, kaže, šalju poruku svim ljudima u Srpskoj da mogu ostvariti saradnju i djelovati na nekim projektima koji ne treba da budu dio politike.

Da je riječ o lijepoj inicijativi saglasan je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

- Možda i nije veliki iznos, ali svakako će doprinijeti rasterećenju kućnog budžeta. Sigurno je da ovdje neće biti kraj pomoći ovoj djeci, jer ako, kako je već rekao Božović, nastave studiranje na Univerzitetu, obje opštine će biti na usluzi kroz davanja određenih stipendija i podsticaja za njihovo školovanje, a kasnije za njihovo usavršavanje – objasnio je Katić, napominjući da iznos ostvaruju svi maturanti, jer ne žele da razdvajaju djecu.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, ove dvije loalne zajednice će zajednički pomoći i svim ugroženim porodicama čija djeca treba da idu na ekskurziju.

- Ni tu nećemo praviti podjele, jer želimo da pomognemo nekome ko zaista nema finansijskih mogućnosti da pošalje dijete na ekskurziju – rekao je Katić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 12m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    8h 10m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 36m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    14h 51m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    16h 30m
    0