Нове дроге на тржишту БиХ алармирале инспекторе

09.09.2019. 09:33
0
ИЗВОР: Srpska.info

Овисничка сцена значајно се промијенила у посљедње вријеме па употреба наркотика попут хероина или кокаина биљежи константан пад, а расте употреба синтетичких дрога.

Стручњаци кажу да је само у посљедње двије године на тржишту Балкана заплијењено више од 20 нових дрога, а вјерује се како их је на улицама много више.

Тако је недавно у акцији кодног назива -Мерлин- у Бијељини одузето и седам грама нове дроге ајс (преведено с енглеског – лед). Ради се о кристалима амфетамина који су чак 10 пута јачи од кокаина! Ова дрога недавно се прво појавила на наркотржишту Србије.

Међу новим дрогама најчешће се спомињу мефедрин (мјау-мају или спице дрога), чаробни змај (миришљави штапићи за освјежавање простора који се пуше), кетамин (замјена за кокаин), црна мамба (подсјећа на канабис) и cloud nine(полусинтетичка дрога која се производи од соли за купање).

Нова биљна мјешавина зелене боје, дјеловања сличног као марихуана, али чак 100 пута јачег, појавила се недавно у сусједним земљама. Дилери и наркомани тепају јој јагода, купина или блади мери, а која врло лако може довести до срчаног удара и смрти.

У Србији је ова дрога већ узела прве жртве. Истражиоци за наркотике муку муче да јој стану у крај, јер конзументи лако долазе до ње. Дрогу купују од уличних дилера, преко интернета, па и у наргила баровима.

Нервни систем

Нове дроге алармирале су и инспекторе, којима је посао отежан и због чињенице да постоји више од 700 разних назива синтетичких дрога, од којих већина стиже и на тржиште БиХ.

Један инспектор за наркотике испричао је да је синтетика испочетка ушла на мала врата наркотржишта, али да тренутно суверено влада. Како појашњава, синтетичке дроге су у експанзији, јер су задовољни и дилери и несрећни наркомани.

– Једна доза, рецимо ајса, кошта осам или десет марака, а за грам кокаина наркоман мора издвојити 200 марака. Међутим, конзументи нису свјесни да се ради о дрогама које 20 пута брже разарају централни нервни систем него природне дроге, попут кокаина и хероина – појашњава он.

Лако се кријумчаре

Синтетичке дроге уходаним рутама стижу из Пољске, Молдавије, Холандије и Мађарске и лако се кријумчаре. Домишљати дилери стављају дрогу у шта стигну, од пилула за спавање, паста за бријање, лосиона, шампона па до аспирина.

Шмрчу анестетик за стоку

Црно тржиште наркотика које конзумирају млади на дернецима и фестивалима проширило се за још једну супстанцу – кетамин. Ријеч је о анестетику који се користи у ветеринарској пракси, за стоку!

Омладина га шмрче потпуно несвјесна опасности које носи. На познатом музичком фестивалу у Хрватској полиција је недавно код дилера из Велике Британије заплијенила скоро 50 грама кетамина. Накнадно се нова дрога појавила на више мјеста у Сплиту, пише Аваз.

Коментари 0
Повезане вијести
Полицајац убоден ножем! Полицајац убоден ножем!
Заплијењено 250 килограма кокаина Заплијењено 250 килограма кокаина
Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО) Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 45m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 47m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 40m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 45m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 48m
    1