Нове мјере у Кантону Сарајево

06.01.2022. 20:29
0
ИЗВОР: Глас Српске

Кризни штаб Кантона Сарајево је због пораста броја новозаражених у Кантону Сарајево донио неколико нових епидемиолошких мјера, међу којима се највише истиче да је од сада обавезна вакцинација за све особе старије од 60 година.

На приједлог Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване коронавирусом, Влада КС донијела је данас закључак о обавезној вакцинацији трећом тзв. бустер дозом вакцине против ковида-19 старијих особа и његоватеља у социјалним установама за збрињавање старијих, као и популације старије од 60 година те особа с удруженим коморбидитетима у Кантону Сарајево.

Наложена је такође обавезна вакцинација против ковида-19, здравственог кадра који долази у контакт с пацијентима у свим здравственим установама КС. За провођење ове наредбе одговорни су менаџменти и кризни штабови установа.

Због новонастале епидемиолошке ситуације Влада је данас наложила Министарству за одгој и образовање КС да до даљњег обустави све планиране екскурзије ученика.

Донесено је још неколико препорука и наредби, на приједлог Кризног штаба, у циљу сузбијања ширења вируса и заштите здравља становништва.

Дата је препорука да се примјењују ВТП правила (вакцинисан/тестиран/преболио), уз прилагање важећих потврда, у свим тржним центрима, скијалиштима, кинима, угоститељским објектима, као и свим другим затвореним просторима као мјестима масовног окупљања, те хотелима, хостелима и свим осталим смјештајним капацитетима у Кантону Сарајево. Уколико посјетилац/гост не посједује једну од ВТП потврда, објекти могу обезбиједити брзо антиген тестирање, наведено је у закључку.

Налаже се и формирање тима за комуникацију ради бржег и ефикаснијег болничког смјештаја обољелих од ковида-19, а у чијем саставу ће бити представници Опште болнице “Прим. др Абдулах Накаш”, Клиничког центра Универзитета у Сарајеву и Хитне медицинске помоћи те Министарства здравства. Овај тим ће се формирати одмах, а њиме ће руководити мр. сци. др Мелиха Ченгић Хаџовић.

Такође се налаже отварање опсервацијског тима у Општој болници, с обзиром на то да је у овој установи најављен почетак ПЦР тестирања од данас, 6. јануара 2022. године.

Менаџментима здравствених установа Кантона Сарајево налаже се провођење строге контроле прописивања антибиотске терапије код вирусних обољења, а због повећане инциденце антимикробне резистенције (отпорности) код болесника. Здравственим установама КС се налаже да тестирање на ковид-19 раде строго по индикацијама Протокола за лијечење ковида-19, од 15. септембра 2021. године, верзија 2, Кризног штаба Министарства здравства КС.

Такође, препоручује се свим здравственим установама КС да не захтијевају ПЦР тестове код амбулантних прегледа, изузев ризико група-онколошких пацијената те хемодијализних и имуносупресивних пацијената.

Наведене мјере ступају на снагу данас, а контролу над њиховим провођењем вршит ће Кантонална управа за инспекцијске послове и Управа полиције Министарства унутрашњих послова КС.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    19h 52m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 21m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    11h 35m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    16h 39m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    7h 47m
    0